24 Temmuz Lozan’ın yıl dönümünde Atatürk Anıtına çiçek sunmasının ardından Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilerek emniyete çağrılıp ifadesi alınan, 392 lira para cezasına çarptırılan İsa Çetin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle Atatürk Anıtına beyaz gül bıraktı. Her önemli günde tekrarladığı geleneği 29 Ekim’de atlamayan Çetin, Atatürk resmi bulunan kırmızı kravatı ile dikkat çekti. “Atatürk anıtına çiçek sunduktan sonra aldığım ceza bir ödüldür” diyen Çetin, “Atamı ziyarete geldim. Ceza değil bir ödüldür” dedi.

NE OLMUŞTU?

ADD Karacasu Şubesi, 22 Temmuz 2020 tarihinde bir dilekçe ile 24 Temmuz günü Atatürk Anıtında saygı duruşu yapıp çiçek sunma talebinde bulundu. ADD’ye cevap yazısında sosyal mesafe, maske ve hijyen kurullarına uyulup kalabalık oluşturmamak ve sonrasında herhangi bir konuşma ve basın açıklaması yapılmamak üzere çiçek sunma ve saygı duruşunda bulunmalarına izin verildi. Bir gün sonra ise 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Maddesi uyarınca iznin iptal edildiğine dair yazı gönderildi. Bu iznin iptal edilmesi üzerine bireysel olarak anıta giden İsa Çetin, her yıl olduğu gibi Atatürk Anıtına çiçek koyup saygı duruşunda bulundu.

SEBEBİ, BASIN AÇIKLAMASI OLARAK GÖSTERİLDİ

Bunun ardından Karacasu Kaymakamlığı, Çetin hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Emniyetteki ifadesinin ardından 392 lira para cezası kesilirken bu cezanın kamuoyunda çokça yankı bulmasından sonra Karacasu Kaymakamlığı cezanın çiçek sunulduğu için değil, basın açıklaması yapıldığı için kesildiği yönünde bir açıklama yapmıştı. Basın açıklaması yapılmadığı yönünde yapılan itirazlara rağmen ceza iptal edilmedi ve Çetin cezayı ödemek zorunda kaldı.