İzmir'de düzenlenen Yem Bitkileri Tohum Dağıtım Programı'na katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, pamukta prim desteğini yüzde 37,5 oranında artırdıklarını müjdeledi. Açıkladığı müjde ile pamukta hem üretimi, hem de verimi daha da yukarıya taşımayı hedeflediklerini belirten Pakdemirli, "Pamukta pirim desteği kilogram başına 80 kuruştu. Üreticilerimizden gelen talepler ve yaptığımız detaylı analizler sonucu kütlü pamuk primini yüzde 37,5 artırarak kilogram başına 1.1 liraya çıkardık. Ayrıca pamuk üreticilerine, mazot ve gübre desteğiyle birlikte kilogram başına 1.23 lira destek ödeyeceğiz. Hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

PAMUK ÜRETİMİNDE İKİNCİ

Türkiye'de en fazla pamuk üretiminin yapıldığı ikinci il olan Aydın'da Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın için pamuğun çok önemli bir tarım ürünü olduğunu söyledi. Bu sezon kentte yaklaşık 500 bin dönüm tarım arazisinde pamuk üretimi yapıldığını, 220 ile 250 bin ton arasında rekolte beklediklerini kaydeden Kendirlioğlu, ülkenin pamuk ihtiyacının yaklaşık yüzde 11-12’sini Aydın’ın karşıladığını ifade etti.

“ARTIŞ, GEÇEN SENE YAPILMALIYDI”

Aydın'ın pamuk üretimi ile ilgili bilgi vermesinin ardından, Bakan Pakdemirli'nin açıkladığı prim destek artışını değerlendiren Kendirlioğlu, yapılan artışın üreticiyi ne sevindirdiğini, ne de üzdüğünü dile getirdi. Aynı zamanda Efeler Ziraat Odası Başkanı olan Kendirlioğlu, 2 yıldır pamuk prim desteğinin 80 kuruş olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: "Yaklaşık 15-20 gün önce pamuk sezonu açıldı. Sezon ilk açıldığında pamuk 4 lira 40 kuruş civarındaydı ve fiyatı yükselme eğilimindeydi. Dünyaya paralel olarak Türkiye’de de pamuk fiyatı yaklaşık 1 lira artış gösterdi ve 5 lira 40 kuruşa geldi. Bu bizi, memnun etti. Bundan dolayı şu an için açıklanan 1 lira 10 kuruşluk prim desteğini makul olarak kabul ediyoruz. Eğer pamuk fiyatı yükselmeyip 4 lira seviyesinde kalsaydı, sezon başında olduğu gibi prim desteği talebimiz 1 lira 50 kuruş olacaktı. Bence bu artış, geçen sene yapılmalıydı, çünkü çiftçimiz çok mağdur olmuştu. Pamuk üretiminin devamı için prim desteğinin çok önemli olduğuna inanıyoruz, çiftçimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.”