Kuşadası Körfezi Pamucak sahillerinde su sporları işletmesi bulunan Okan Akdeniz, teknesiyle denizin üstünde farklı bir kuş türüyle karşılaştı. Akdeniz, EKODOSD'a haber vererek kuşun kurtarılmasını sağladı.

UÇMAKTAN YORGUN DÜŞTÜĞÜ TAHMİN EDİLİYOR


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, kendilerine yapılan ihbar üzerine olay yerine geldiklerini kaydetti. Akdeniz'in kuşa yaklaştıklarında bunun bir yırtıcı türü olduğunu, atmacaya benzediğini ve kendisine zarar verebilir düşüncesiyle temkinle yaklaştığını söylediğini ifade etti. Sürücü, kuşun hareketsiz olduğunu, adeta kuşun kendisinden yardım istercesine gözlerine baktığını ve bundan çok etkilendiğini dile getirdi. Sürücü, yavaş bir şekilde denizden alınarak karaya çıkartılan kuşun incelemesi yapıldıktan sonra Yılan Kartalı (Circaetus galicus) olduğunun tespit edildiğini söyleyerek, "Pelikan çalışmaları için Kuşadası’na gelen EKODOSD Bilim Danışmanı Üyesi Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Ornitolog Doç. Dr. Ortaç Onmuş’la kuşun sağlık kontrolleri yapıldı. Bir yarasının olmadığı görüldü. Bir gün bakıma alınarak beslenmesi ve dinlenmesi sağlandı" dedi.

DOĞA DENGESİ İÇİN YARARLI BİR KUŞ


Doç. Dr. Ortaç Onmuş da, “Yılan Kartalı ülkemizde yaz göçmeni yırtıcı bir kuş türüdür. Afrika’dan İlkbahar aylarında ülkemize gelerek, Sonbaharda tekrar göçerler. Bu Yılan Kartalı da, muhtemelen göç sırasında aşırı yorgun düşmüş. Lodos fırtınası nedeniyle denize düştüğünü, aç ve susuz kaldığını ve bu nedenle bitkin olduğunu düşünüyoruz. Kuşun gerekli sağlık kontrolleri yapılarak, uçmasında bir sakınca görülmedi. Bir süre dinlenmesi ve beslenmesi EKODOSD tarafından sağlandı. Yılan kartallarının besini yılanlardır. Harika görünüşü olan yılan kartalları aynı zamanda agresif bir kuş türüdür. Doğada böyle bir kuş görüldüğünde çok dikkat edilmelidir. Çok kuvvetli pençeleri ve gagaları vardır. Doğru tutulmadığında insana zarar verebilirler. Mutlaka bilen birinden ve uzmandan yardım alınmalıdır. Yırtıcı kuşların doğal denge içinde çok önemli işlevi bulunmaktadır. Bu nedenle yırtıcı kuşları ve onların yaşam alanları mutlaka korunmalıdır” diye konuştu.
Yılan Kartalı, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Çolak, Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve EKODOSD üyeleri tarafından Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın güney yamaçlarındaki bakir kayalıklardan doğaya bırakıldı.