2020 Mart ayında ülkemizde de görülen koronavirüs ve sonrasında başlayan sokağa çıkma yasakları ve kısıtlı yaşam sebebiyle tüm ticari hayatta bir takım olumsuzluklar yaşandığını belirten DTO Başkanı Hilmi Erbaş, salgın sürecinde üyelerinin haklarıyla ilgili TOBB üzerinden vergi ve borçların ötelenmesi ve yapılandırması ile ilgili talepler ile bazı kurumlardan istenilen ‘borcu yoktur’ yazısının bu dönemde istenmemesi girişiminde bulunduklarını hatırlattı. Erbaş, nefes kredisi ve mevcut kredilerin kullandırılması konusunda da girişimlerde bulundukları belirtti.

“NEFES KREDİLERİ ÖTELENMELİ”


Nefes kredisinin ödemelerinin eylül, ekim ayında başlayacağını da düşünerek, geri ödemelerin yeniden ötelenmesi ve yapılandırılması için çağrı yaptıklarını belirten Erbaş, oda olarak üyelerden ekim ayı sonuna kadar aidat almama kararlarının da bu dönemde alındığını, yapılan ödemelerin odanın mevcut birikimi ile yapıldığını belirtti.

“UZAKTAN EĞİTİME DESTEK İŞ İNSANLARIYLA OLACAK”


Maske dağıtımı, gıda paketi yardımı gibi sosyal çalışmaları yürüttüklerini de belirten Erbaş, son hafta içinde Kaymakam Halil Avşar’la görüşerek Didim’de uzaktan destek alarak devam edemeyen öğrencilere oda bütçesi ile değil, iş insanlarının kişisel desteği ile katkı yapılacağını belirtti.
Erbaş, Aydın’a yeni atanan Vali Hüseyin Aksoy ve Kaymakam Halil Avşar’a DTO’nun Didim ile ilgili vizyonu ve Didim’in ticari hayatı ile ilgili ayrıntılı dosyalar ulaştırdıklarını da kaydetti.
Toplantıya katılan DTO Başkan Vekili Hikmet Atilla da, salgın sebebiyle en çok etkilenen kesimin Didim’in de potansiyel ticaretini oluşturan turizm sektörünün olduğunu, bu konuda video konferans yöntemiyle ya da telefon trafiğiyle de olsa TOBB ile ulusal ve uluslararası görüşmeler yürüttüklerini söyledi. Virüs nedeniyle başlayan seyahat yasağı süresince diğer ülkelerle ilişkilerin sürekli değişen uygulamalar yüzünden de geciktiğini ancak temmuz ayı ile başlayan serbestlikle birlikte Didim’de açık olan otellerin kapasitelerini her şeye rağmen yüzde 50 oranını geçmediğini belirten Atilla, sezonun az da olsa diğer ticari hata olumlu etkisi olduğunu aktardı.

YENİ İŞ YERİ AÇMA VE KAPANMA RAKAMLARI PAYLAŞILDI


İlçede yeni iş yeri açma ve iş yerlerinin kapanmasıyla ilgili DTO’nun tespitlerini paylaşan Atilla, 2019 yılında 76 işletme faaliyete başlarken, 2020 yılında bu sayının 120’ye yükseldiğini, kapanan işletme sayısının da 2019 yılında 57, 2020 yılında 51 olduğunu ifade etti. DTO Başkanı Hilmi Erbaş, Didim için yapılacak her girişimin resmi kurumlar ve kamu kurumlarının tam bir iş birliği ile gerçekleşeceğini, dolayısıyla bu kurumların Didim söz konusu olduğunda kenetlenmelerinin zorunluluğundan söz etti. Erbaş, önümüzdeki günlerde Ankara’da bürokratlar ve siyasilerle yapılması planlanan görüşmelerde bu kenetlenmenin hissettirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.