Ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların yaşadığı Hacıaliobası Mahallesi'nde vatandaşların bir bölümü, büyükbaş hayvanlarını yayılması için belli bir ücret karşılığında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait meraya salıyor. Bekçinin gözetiminde, etrafı tellerle çevrili merada gün boyunca otlayan hayvanlar, süt sağım zamanları geldiğinde ise yola bırakılıyor. Sürü halinde ilerleyen hayvanlar, meradan yaklaşık 700 metre uzaklıktaki mahalle merkezine kendi başlarına gidiyor. Evinin önüne gelen hayvanlar, sürüden ayrılıyor. Evlerdeki ahırlarda sahipleri tarafından sütleri sağılan, yem verilen ve varsa buzağıları ile buluşturulan hayvanlar, daha sonra tekrar yola çıkarılıyor. Görenleri hayrete düşüren hayvanlar, yoldan meraya da kendileri gidiyor.

MAHALLENİN GEÇİM KAYNAĞI TARIM VE HAYVANCILIK

Hacıaliobası Mahallesi Muhtarı Hüseyin Kayır, mahallesinde 984 nüfus, 400 hane olduğunu belirterek, "Mahallemizin ağırlıklı olarak geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bundan dolayı mahalle sakinlerimizin neredeyse geneli, hayvanlarını otlaması için mahallemizdeki 920 dönümlük meraya bırakıyor" dedi.

"KENDİ BAŞLARINA EVLERİNE GİDİP GELİYORLAR"

5 parçadan oluşan merada, 27 yıldır bekçilik yapan 71 yaşındaki Ali Şengül, "Merada şu anda yaklaşık 350 hayvan var. Bu sayı, belli dönemlerde 500’ün üzerine çıkıyor. Hayvanlar, geceleri de merada kalıyor. Gün boyunca yayılan hayvanları, günde iki defa sütleri sağılması için meranın dışına salıyorum. Hayvanlar, meranın önündeki yoldan kendi başlarına evlerine gidip geliyor. Bu durumdan biz de hayvan sahipleri de memnunuz" ifadelerini kullandı.