Konferansa Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günther Verheugen, Asya Pasifik Ticaret Odaları Konfederasyonu Başkanı Şamir Modi, İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Genel Sekreteri Yousef H. Khalawi, TOBB ikili oda eş Başkanları ve TOBB yurt dışı temsilcileri katıldı. Konferansa katılan Didim Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Almanya Seyahat Birliği Yurt Dışı Komisyon Üyesi Hikmet Atilla, organizasyon hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“PANDEMİ AÇIKLARIMIZI GÖSTERDİ”

Açılış Konuşmasını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptıktan sonra sözü Asya Pasifik Ticaret Odaları Konfederasyonu Başkanı Şamir Modi’ye verdi. AB Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Günther Verheugen ise, “Pandemi bize açıklarımızı gösterdi” diyerek, “Bundan böyle ekonomik istikrarsızlık devam edecek mi? Kuzey-Güney farklılığı nasıl değerlendirilecek, göç devam edecek mi? Bencillik yaparak izolasyon mu uygulanacak, yoksa bir takım gibi mi hareket edilecek?” sorularını gündeme getirdi. “Her şeyden evvel güçlü olmalıyız” ifadeleriyle sözlerine devam eden Verheugen, ekonomide küreselleşmenin tekrar gözden geçirileceğini, bunun faydalarının sorgulanması gerektiğini aktardı. Verheugen, “Küresel tedarik zincirleri bu şekilde mi devam etmeli? Buralarda da değişiklikler olabilir. Komplo teorileri üretiliyor, siyasete güven gittikçe azalıyor. Özel sektör güçlenmeli, devlet kapitalizmden uzak durmalı. AB’de vizyon eksikliği görüyorum, gideceği istikameti, oynayacak rolleri tam tespit etmiş değil. AB’nin ortak ülkeleri ile ortaklaşa programlar hazırlanmıyor, Popülizm gittikçe artıyor, Brexit ve mülteci hareketleri sorunları karşımızda durmakta. Liderlik eksikliği var, AB’de tek ses yok, üye devletler, kurumlar birbirlerine karşı hareket ediyorlar” şeklinde konuştu.

“SİYASİ AMAÇ YOK”

Verheugen, Hikmet Atilla tarafından yöneltilen, “Turizmde Türkiye’ye Almanya tarafından uygulanan seyahat uyarısı ile siyasetin bir bağlantısı var mı?” sorusuna karşılık, “Hayır böyle bir şey olamaz, seyahat uyarısı bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalar, değerlendirmeler neticesinde verilir. Burada siyasi amaç kesinlikle yok” yanıtını verdi.