Boşandığı eşinin çocuklarını zorla alıkoyduğu şikayeti üzerine sarı bültenle arandığından habersiz olan Halaç, hakkında verilen 16 aylık hapis cezasını tamamlamasına rağmen Danimarka'daki tutuklu bulunduğu cezaevinden bırakılmadı. Danimarka'da kardeşinin hürriyetinin gasp edildiğini belirten Mehmet Halaç, Türk yetkililerden Adil Halaç'ın Türkiye'ye getirilmesi için yardım istedi.
Danimarka'da 30 yıldır lastik tamirciliği yapan Adil Halaç, ikinci evliliğini yaptığı Denizli'nin Çal ilçesinde yaşayan Ayşe Karar'ı yanına aldı. Çiftin, Danimarka'da Hasan ve Meryem isimlerini verdikleri iki çocukları oldu. Yıllardır gurbette çalışan Adil Halaç, çektiği memleket hasretine son vermek ve çocuklarının Türk örf ve adetlerini öğrenmesi için Türkiye'ye dönüş yapmak istediğini eşine söyledi. Halaç'ın bu isteğine eşi karşı çıkarken boşanma davası açtı.

ÇOCUKLARIYLA TATİLE GELDİ, GERİ DÖNMEDİ


Boşandığı eşinin de iznini alıp oğlu ve kızını yanına alarak tatil için 4 yıl önce Türkiye'ye gelen Adil Halaç, Aydın'ın Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak Mahallesine yerleşti ve geri dönmedi. Halaç, oğlu Hasan'ı ilkokula, kızı Meryem'i anaokuluna kaydettirdi. Danimarka'da çocuklarının velayetini almak için açtığı davayı kazanan Ayşe Karar, Türkiye'ye dönmek istemediği için boşandığı eşi Adil Halaç'a çocuklarını kaçırıp zorla alıkoyduğu gerekçesiyle bir dava daha açtı. Danimarka yargısı, açılan davanın ardından Adil Halaç hakkında sarı bültenle yakalama kararı çıkardı.

KENDİSİ DE VELAYET DAVASI AÇTI


Adil Halaç ise, “Kendi devletimin vereceği karara razı olurum" diyerek Nazilli Adliyesi'ne velayet davası açtı. Bu dava daha başlamadan Danimarka adli makamlarının talebi üzerine o dönem 5 yaşında olan Meryem ve 8 yaşındaki Hasan Türk yetkililer tarafından babalarından alınarak Danimarka Büyükelçiliği yetkilerine teslim edildi. Halaç, çocuklarının baba tarafından çok iyi bakıldığına dair sosyolog raporunun yanı sıra iki çocuğundan babanın yanında kalmak istediğini söylemesine rağmen kendisinden koparılan kızı ve oğlunun peşinden gitti.

SINIR KAPISINDA GÖZALTINA ALINDI


Hakkında sarı bültenle yakalama kararından habersiz olan Halaç, Kapıkule Sınır Kapısı'nda Bulgar polisleri tarafından gözaltına alındı. Danimarka adli makamlarına teslim edilen Halaç, indirimle 24 aydan 16 aya düşen hapis cezasını çekmek üzere cezaevine konuldu. Cezasını 5 Mayıs'ta tamamlayan Halaç'ın tahliyesi koronavirüs engeline takıldı. Salgın nedeniyle uçak seferlerinin yapılamadığı bahanesiyle halen cezaevinde tutuklu olan Halaç, uçak seferleri açılmış olmasına rağmen hukuksuz şekilde cezaevinde tutuluyor.

“YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORUZ”


Aydın'ın Kuyucak ilçesinde yaşayan Adil Halaç'ın ağabeyi Mehmet Halaç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yardım talep etti. Kardeşinin tek suçunun çocuklarını görmek istemesi olduğunu dile getiren Mehmet Halaç, "Kardeşim kalp hastası. Kendisiyle yaptığım telefon görüşmesinde cezaevinde maruz kaldığı davranışlar nedeniyle psikolojisinin de bozulduğunu söyledi. Türk Büyükelçilik yetkileri kardeşime oradaki cezaevinde sahip çıktığını ancak bir an önce serbest bırakılıp ülkesine dönmek istediğini söyledi. Koronavirüs salgını döneminde Cumhurbaşkanımız yurt dışında yaşayan vatandaşları Türkiye'ye getirdi. Bizim de sesimiz duyulsun. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuyla ilgilenmesini bekliyoruz" diye konuştu.