Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı Merkez Efeler’de görev yapan 100 personelin eğitimleri sürüyor. Eğitim Çavuşu Niyazi Karabıyık ve eğitmen Ahmet Aybek tarafından verilen eğitimlerde itfaiye erlerine, yanan evde LPG’li mutfak tüpüne karşı nasıl müdahale edilmesi gerektiği uygulamalı olarak gösterildi. Eğitimlerde, itfaiyecilerin yanan LPG’li tüpe müdahaleleri sırasında ortaya çıkan görüntüler nefes kesti.

TÜP HORTUMLARI DEĞİŞTİRİLMELİ


Eğitimde itfaiyecilere LPG tüpünün özellikleri hakkında bilgi veren eğitim çavuşu Niyazi Karabıyık, “Gaz yangınları içinde en sık LPG görülür. LPG renksiz, kokusuz, zehirsiz biz gazdır. Zehirsiz dediğimizde yanlış anlaşılmasın, boğucu bir özelliği vardır. Oksijen miktarının seviyesini düşürdüğünden boğularak yaşamın sonlanmasına sebep olur. Havadan 2.5 kat daha ağırdır. Gaz kaçağı durumunda gazın kaynağını kesip ortamı havalandırmalıyız. Aksi takdirde bir akımla temasta patlayıcı özelliği bulunur. O ortamda bulunmak riskli olduğu için dikkatli, hızlı ve seri müdahale etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

VATANDAŞI DA UYARDI


Mutfak tüpleriyle ilgili vatandaşlara da uyarıda bulunan Karabıyık, “LPG’li tüplerin hortumları 1.5 metreden uzun olmayacak. Uzun olacaksa bakır tel olması tavsiye edilir. Hortumlar, 3 yılda değişmeli, yeni gibi görünse de aldanmayalım. İçerisindeki gaz tahliye esnasında soğuk olarak çıktığından hortuma zarar verebilir. İçeriden kırılma meydana gelebilir” şeklinde konuştu.