İstanbul Pendik Limanı’ndan geçtiğimiz 20 Şubat’ta İtalya'ya gemiyle götürdükleri ihracat mallarını Trieste Limanı’na boşaltan 200 şoför, tekrar dönüş için TIR'ları ile gemiye binmeyi beklerken büyük şok yaşadı. Koronavirüs salgını nedeniyle İtalya'ya giriş çıkışların yasaklanmasının ardından 200 Türk şoför limanda mahsur kaldı. RO-RO taşımacılığı yapan firma TIR'ların boş dorselerini gemiye aldı ancak TIR'ların çekicileri ise gemiye alınmadı.

BİR ŞOFÖR VİRÜSTEN ÖLDÜ

Sağlıksız koşullarda yaşam savaşı veren Türk şoförlerden İstanbullu Serhat Kütükçü, koronavirüs nedeniyle 14 Nisan'da İtalya'da kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Bir arkadaşları yaşamını yitiren ve vizeleri bittiği için limandan dışarıya çıkamayan diğer TIR şoförlerinin endişeli bekleyişini Ses Gazetesi de okurlarına duyurmuştu. Yayımlanan haberlerin ardından Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İtalyan yetkililerle görüşerek durumları hakkında bilgi aldıkları Türk şoförleri Türkiye’ye getirmek için girişimleri hızlandırdı.

UÇAK OLMADI, GEMİ YOLA ÇIKTI

Havayolu şirketi ile yapılan görüşmelerin ardından Trieste Limanı’nda mahsur kalan Türk şoförlerin uçakla getirilmesi için tüm hazırlıklar yapıldı. Fakat dünyada salgının merkezlerinden biri olan İtalya’da havalimanlarının kapalı olması nedeniyle uçakla tahliye gerçekleşmedi. Bunun üzerine deniz yoluyla getirilmelerine karar verilen Türk şoförlerin, bağlı bulundukları şirketin gemileriyle tahliyelerine başlandı. Limandan sağlık kontrolleri yapılarak gemiye alınan 10 Türk şoför, İstanbul Pendik Limanı’na getirildi. Limanda bekletilen şoförlerin karantina süresinin ardından memleketlerine uğurlanacağı öğrenildi.

KABUS GİBİ 4 AY GEÇTİ

İtalya’dan getirilen Türk şoförler arasında yer alan evli ve bir çocuk babası Aydınlı Şahin Sevtekin, “Geçtiğimiz 20 Şubat’ta gittiğim İtalya’da mahsur kaldım. 27 Mart'ta vizelerimiz doldu. Vizemiz olmadığından kimse bizimle ilgilenmedi. Tam bir rezalet yaşadık. Bir arkadaşımız virüsten öldü. Bizlere de bir şey olacak diye çok korktuk. Sesimiz duyurulduktan sonra yetkililer devreye girdi ve uçak ayarlandı. Fakat havayolu ulaşımları açılmadığından uçak gelemedi. Bu yüzden gemiyle tahliyemiz yapıldı. Allah’a şükür ülkeme kavuştum. Karantina sürecinin ardından aileme kavuşmayı dört gözle bekliyorum” dedi.