Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Efeler ilçesindeki Kadıköy Mahallesi’nde kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi’nin örnek olacağını söyledi. Bu tesisin Aydın için çok önemli olduğunu belirten Vali Köşger, “Tek bir sera bölgesiyle Aydın’ı çağ atlatamayız ama bu Aydınlı üreticilere örnek olacak. Aydınlı üreticiler klasik olarak yaptığı tarımın dışında, jeotermal ile ısıtılmış seralarda daha büyük katma değer üretebilecek. Şu an zeytinden, incirden 5-10 bin lira kazanırken, bu seracılıktan 50-100 bin lira para kazanabilecek. Çünkü buralarda katma değeri yüksek ürünler üretilecek. Maalesef bizim ülkemizde bir gerçek var, vatandaşımız görmeden işin doğruluğuna inanmıyor. Burası da bu anlamda çok yüksek karlılıkta para kazanıldığını gösterecek. Aydın’da bu anlamda büyük bir potansiyel var. Bizim Buharkent’ten Söke’ye kadar yerin altında enerji var. Bu enerjiyi şu anda sadece elektrik üretiminde kullanıyoruz. Halbuki bu enerji ile şehri ısıtabiliriz, katma değeri yüksek tarım ürünleri üretebiliriz ve sağlık turizminde de bunu kullanabiliriz. Aydın’ın bundan sonraki doğru ekseninin bu olması lazım” diye konuştu.

“ENERJİ BAKANINA DOSYA SUNDUM”

Aydın’ın Ankara’da çok etkin olduğunu bildiği sivil toplum örgütlerinin varlığından bahseden Vali Köşger, “Bu tek bir iş insanının istemesiyle olmaz. Bu konuda talep arttığı zaman belli konularda yasal mevzuat düzenlemesine gidilecektir. Aydın’ın, Ankara’da çok etkin olduğunu bildiğim sivil toplum örgütleri var. Siyasi arkadaşlarımız ile sivil toplum örgütü temsilcilerimizin gidip Ankara’da bunu savunması lazım. Ben son jeotermal enerji kurultayında Enerji Bakanına bu konuda bir dosya sundum. Aydınlı vatandaşların bu enerji santrallerini kiralayan firmalardan sıcak su alamadığını da belirttim. Konuyla ilgili bir çalışma başladı şu anda. Ama belirttiğim gibi sivil toplum temsilcilerimizin Ankara’ya gidip bunun mücadelesini vermesi lazım, ‘Biz bu işten daha fazla faydalanmak istiyoruz’ demeleri gerekir” şeklinde konuştu.

“DOĞRU YAPILAN İŞLER PROTESTO EDİLDİ”

Aydın Valiliği olarak Çiftlik Sahası’nın şartnamesinde, istenildiği kadar seralara sıcak suyu verme zorunluluğu şartı koyduklarını ifade eden Köşger, “İstediğimiz kadar sıcak suyu vermek zorundalar. Bir de İncirliova’nın ve istenirse Efeler’in ısıtılmasıyla ilgili yeterli suyu da vermek zorunda firma bize. Bu sahalar özelleştiriliyorken böyle bir şartname konulsaydı, bu sıkıntılar yaşanmayacaktı. Aydın’da en doğru özelleştirme Çiftlik Jeotermal Sahası özelleştirmesi ama şu an çevrecilerin en büyük mücadele ettiği saha da orası oldu. Benim bu konuda kafamda soru işaretleri var. Doğru işlerin yapılmasını mı engellemeye çalışıyorlar? İlk defa doğru bir iş yapılmış, İncirliova’nın ısıtılması için eşanjöre kadar sıcak suyu vermek zorunda ve ilçe veya büyükşehir belediyesi de şehrin altyapısına bu suyu bağlayıp şehri ısıtabilir. Kızılcaköy’de bir üretici ‘Ben sera kurdum, bana sıcak su ver’ dediğinde bu suyu da vermek zorunda. Ama orada çadır kurdu arkadaşlar, maalesef protesto etmek istiyorlar. Daha önce yapılan işlerin hiçbirini protesto etmemişlerken. Doğru yapılan iş protesto edilirken, yanlış yapılan işlere de kimse ses çıkarmamış. Burada kocaman bir soru işareti var” dedi.