Askerliğin ardından bağlama saza merak salan Halil Kafes, çalmasını öğrendiği sazı yapmaya başladı. 30 yıl önce merakla, eğitim almadan telli çalgı yapmaya başlayan Kafes, atölyeye çevirdiği evinin bir köşesinde yıllardır dut ağacı gövdesinden bağlama, cura ve kabak kemane üretiyor. Yaptığı müzik aletlerinden sağladığı kazançla çocuklarını büyüten ve emekli olan Kafes, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdürüyor. Kafes, yaptığı müzik aletlerini kendi çalarak test ettikten sonra İzmir’e toptan satıyor.

MEYVESİ GİBİ SESİ DE GÜZEL


En iyi saz ve curanın dut ağacının özünden olduğunu söyleyen Kafes, "Dut ağacı güzel meyvelerinin yanı sıra güzel ses verir. Keserle önce dut ağacının gövdesini oyuyorum, saz seklini aldıktan sonra üzerine aparatlarını takıp akordunu yapıyorum. Bir sazın yapım süresi değişiyor. El emeği ile yaptığım çalgılar, fabrikada üretilenlerden daha iyi ses veriyor” dedi.

“ARİF SAĞ’A GÖNDERDİM”


Birçok ünlü sanatçının da yaptığı sazları kullandığını dile getiren Kafes, “Ünlü sanatçı ve türkücü Arif Sağ, benim ürettiğim bağlamayla türkülerini seslendirdi. Onun dışında TRT ses sanatçılarına da sazlardan gönderdim. Bu işin piyasası genelde İzmir’de. Sipariş üzerine yaptığım saz, cura ve kabak kemaneyi, toptancılara satıyorum. Hayatımda başka bir iş yapmadım. Bu işle çocuklarımı büyüttüm emekli oldum” diye konuştu.