Tüm dünyayı tehdit eden, yayılmaya ve can almaya devam eden koronavirüs salgını, otomobil sektörünü de olumsuz etkiledi. Firmalar, salgın nedeniyle araç üretimlerini en aza indirdi. Sıfır araç bulmakta zorlanan bayiler, vatandaşlar da ikinci el arabalara yöneldi. Talebin arttığı ikinci el arabaların fiyatlarında ise yüzde 40’a varan artışlar yaşandı.

“ARABA BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

Aydın Otonomi Galericiler Sitesi Başkanı Hasan Yoğurtçu, son dönemde değer kazanan ikinci el arabalar ile sıfır arabalar arasındaki fiyat farkının iyice azaldığına işaret etti. Vatandaşın ikinci el araba talebini karşılamakta zorlandıklarını belirten Başkan Yoğurtçu, "11’inci aydan itibaren ikinci el araba fiyatlarında, yüzde 35-40 civarında bir artış yaşandı. Sebebi, koronavirüs salgınından dolayı sıfır araç üretiminin en aza inmiş olması. Şimdi üretilen sıfır araçları da çok önceden sipariş veren vatandaşlar alıyor. Sıfır araç bulamayan diğer vatandaşlar ve bayiler de ikinci el arabalara yöneldi. Arabaya talebin artmasında vatandaşın salgın sürecine alışması, havanın ısınması da etkili oldu. Ama biz esnaf olarak, vatandaşa satmak için ikinci el araba bulmakta ciddi anlamda zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“FİYATLARI DÜŞMEZ”

İkinci el araba fiyatlarında önüne geçilemeyen bir yükseliş olduğunu, bu durumdan kendileri de memnun olmadıklarını kaydeden Yoğurtçu, fiyatların yüksek olmasından dolayı araba satışlarının eskisi gibi çok fazla olmadığına da dikkat çekti. Yoğurtçu, ikinci el araba fiyatlarının düşeceğine de inanmadığını ifade ederek, “Sıfır araçlarla ikinci el araçlar arasındaki fiyat farkı iyice azaldı. Sıfır araba üretimi için firmalar tam kapasite çalışsalar bile piyasanın talebini tam anlamıyla karşılayacaklarını düşünmüyorum. Bu da ikinci el araçların değerlerini korumalarını sağlar. Şu anda elinde düzgün arabası olan vatandaşımız kendisini şanslı hissetmeli” dedi.