Aydın Valiliği’nin talimatı ile İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, ildeki berber, kuaför ve güzellik salonları çalışanlarına yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi yapmaya başladı. Çalışmalar kapsamında Efeler ilçesinde test yapılan bir berberin sonucu pozitif çıktı. Hasanefendi Mahallesi’nde dükkanını kapatan berber Bülent Kovacı, Aydın Devlet Hastanesi’nde gözlem altına alındı. İlaç tedavisine başlanan Bülent Kovacı, telefonla yaptığımız görüşmede yaşadıklarını anlattı.

TÜM ÖNLEMLERİ ALMIŞTIM

Efeler ilçesinde 30 yıldır berberlik yaptığını ve temizliğe verdiği önemle bir firmanın reklamında rol aldığını dile getiren Kovacı, “Koronavirüs nedeniyle 50 gün kapalı kalan işyerimi açtıktan sonra tüm önlemleri aldım. Müşterilerimi randevu ile aldım. Saç tıraşını siperlik ve maske takarak yaptım. Sakal tıraşında ustura yasak olduğu için makine ile yaptım. Her müşteriden sonra koltuğu dezenfekte ettim ve yarım saat havalandırmanın ardından sonraki müşteriyi aldım. Tıraşta kullandığım ekipmanların hepsi tek kullanımlıktı. Zaten benim işletmem de yıllardır her müşterimin havlusu ve usturası da ayrıdır. Ancak bu süreçte tek kullanımlık ekipmana geçtim. Ayrıca berber ve kuaförlere test yapıldığını duyunca ilk ben başvurdum. Arayıp test yapmak istediğimi söyledim. 18 Mayıs günü Aydın Devlet Hastanesi’nin
Covid-19 bölümüne gittim ve kuaför olduğumu ileterek test talep ettim. Bu işlemler yapılırken alerjim olduğunu belirtmeyi unutmuştum. E-nabız üzerinden sonuçlarıma baktım. Bilgilerde belirtilmemiş yazdığı için hastaneyi aradım ve bana belirsizse sizde sanırım pozitif durum yok olsa aranırdınız dediler. Ben de olmadığı için mutlu oldu. Bunun üzerine sosyal medya hesabımdan test yaptırdığımı ve sonucunun da negatif olduğunu paylaştım. Ancak Çarşamba günü İl Sağlık Müdürlüğü’nden beni aradılar ve siz de koranavirüs tespit edilmiş dediler. Yapılan testin sonucunun pozitif çıkmasına çok şaşırdım. Bende hiçbir koronavirüs belirtisi yoktu. Hastanede 5 gün ilaç tedavisine başlandı, ardından yapılan kan testimde hiçbir sendrom olmadığı gözlendi hatta bu test sonuçlarını doktor arkadaşlarıma da gönderdim. Onlarda bana hiçbir olumsuz durumun olmadığı dile getirdiler. Ancan koronavirüs tedbirleri ve tedavi süreci kapsamında 5 gün karantinada kalarak, süreç sonunda yapılacak 2'nci testimin negatif çıkacağına inanıyorum. Dükkanım da bu süre içerisinde kendim personelim olmadığı için kapattım” dedi.

BERBERLERİ UYARDI

Müşterilerine de koronavirüs testi yapıldığını belirten Kovacı, “Şuana kadar tıraşını yaptığım müşterilerim beni aradı ve test yaptıran hepsinin negatif çıktığını öğrendim. Aldığım önlemler sayesinde kimseye koronivüris bulaştırmadığıma çok sevindim. Güzellik Salonu işleten eşimin de testi negatif çıktı. ‘Berberlerden koronavirüs bulaşıyor’ algısı olmasın. Müşterilerden de berberlere koronavirüs bulaşabilir. Müşterilerimize ‘koronavirüs testi yaptırdınız mı?’ dememiz mümkün değil. Berberlere tavsiyem; kesinlikle maske ve eldiven takmayı ihmal etmeyin. Ramazan Bayramı nedeniyle hızlı tıraş yapmasınlar, tedbirlere uysunlar. İnşallah ben de en kısa zamanda bu hastalığı atlatıp mesleğine dönmek istiyorum” diye konuştu.

İNGİLTERE BAŞBAKANINA BİLE VİRÜS BULAŞTI

Aydın Berberler Odası Başkanı Selahittin Çetindoğan ise koronavirüse yakalanan berbere geçmiş olsun dileğinde bulundu. Çetindoğan, “İngiltere başbakanına bile virüs bulaştı. Berberlere bulaşmayacak diye bir şey yok. Berberimiz tüm önlemleri almasına rağmen başına böyle bir durum geldi” diyerek vatandaşların endişe taşımamaları gerektiğini ifade etti.