AYSO 2018-2022 Dönemi Ocak ayı, 22 Sayılı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Gökhan Maraş’ın yönetiminde, Meclis üyeleri, Komite üyeleri, Oda üyeleri ve konukların katılımı ile Örsdemir Balkan toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Gökhan Maraş, Elazığ'da ve Malatya'da meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların ailelerini başsağlığı dileğinde bulundu. Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Maraş, “Bu yüzden tedbirlerin ve denetimlerin acilen yapılmasını, gerekli önlemlerin alınmasını diliyorum. Deprem değil bina öldürüyor. Ayrıca, Çin menşeili corona virüsü ile neredeyse tüm dünya diken üstünde, öyle ki bu salgın hastalık Çin’de hayatı durdurmuş durumda. Umarım bu salgınla ilgili bilim adamları en kısa sürede tedaviyi bulup insanları kurtarırlar. 2020 yılı bundan sonra hem ekonomik açıdan hem de sosyal konular bakımından ülkemiz ve bizler için umut dolu bir yıl olarak geçer" dedi.

YATIRIM ORTAMI İYİLEŞTİRİLMELİ

AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin ise odanın 2019 yılı gelir-gider durumu, 2019 yılı oda kesin hesabı, kesin mizan, bilanço, gelir tablosu hakkında bilgi verdi. Sanayicilerin zorlu ve belirsizliklerin yoğun yaşandığı bir yılı geride bıraktığını dile getiren Şahin, şunları söyled: “2019 yılının birinci ve ikinci çeyrek daralmalarından sonra üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 büyüme gerçekleştiği söyleniyor. Ancak, bu büyümenin 2020 yılında daha güçlü olabilmesi için, yatırımlarda hala istenilen noktaya gelmiş değiliz. Her zaman söylediğimiz gibi daha fazla yatırım ve daha fazla istihdam sağlanması için, yatırımın teşvik edilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi sanayicilerimizin en önemli beklentileri arasında yer alıyor. TUİK verilerine göre üçüncü çeyrekte ekonomi 4,1 trilyon lira/734,3 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Kişi başı milli gelir 8 bin 54 dolar oldu. Bu rakamlar; son 10 yıl içinde sanayi sektöründe gerekli ve yeterli iyileştirmeler zamanında yapılmadığı için gerileme yaşandığını gösteriyor.”

İTALYAN YATIRIMCILARI AYDIN’A DAVET ETTİK

AYSO olarak Aydın ihracatını ve kente gelebilecek yabancı yatırımlar için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Şahin, “Bu kapsamda; 15 Ocak tarihinde İzmir İtalyan Ticaret Odasını ziyaret ettik. Öncesinde de İtalya İzmir Konsolosunu ziyaret etmiştik. Burada amacımız, son üç yılda en çok Aydın’dan ihracat yaptığımız ülke İtalya. Örneğin; İtalya’nın 2018’de Türkiye’den ithal ettiği 8.000 ton yaş kestanenin önemli bir kısmının Aydın’dan gidiyor. Aydın Kestanesi kolay soyulması ve uzun ömürlü olması sebebi ile tercih ediliyor. Bu sebeple, görüşmelerimizde Aydın’a yaş kestane işleme tesisi veya yaş kestane işleme teknolojileri üretimi yapan İtalya’daki yatırımcıları davet ettik. Bu konuda hem Konsolos hem de İtalyan Ticaret Odası Yönetimi çok olumlu gördüler. Türkiye’den en çok yaş kestane ithal eden firmalar veya kestane işleme teknolojisini üreten firmalar ile İtalya’da görüşmek üzere 2020’nin ilk yarısında, organizasyon yapmak istediğimizi Şubat ayı içinde de İtalya Konsolosluğunun ve İzmir Ticaret Odası yönetiminin de katılımı ile ilimizden İtalya’ya ihracat yapan AYSO üyeleri, ithalat yapan firmalar ve ilimizde İtalyan ortaklı sanayi kuruluşlarının da olduğu bir değerlendirme toplantısını Odamızda yapmaya karar verdik. Gelişmeler hakkında sizleri bilgilendireceğiz’’ diye konuştu.

ÖDÜL TÖRENİ MART’TA

Mart ayı içerisinde yapılması planlanan ödül törenine değinen Şahin; ‘’Yatırdıkları vergiler, üretimden satışlarda, ihracatta, sağladıkları istihdam da ve çevreye katkılarında, İlimiz ve Ülkemiz çapında dereceye girmiş sanayicilerimize ve AYSO meclisinde uzun süre görev almış meclis üyelerine yönelik Aydın Protokolünün de katılacağı bir ödül töreni düzenleyeceğiz. Detaylı bilgilendirmeyi de Şubat ayı meclisimizde sizlerle paylaşacağız’’ ifadelerini kullandı.