Efeler ilçesinde 25 ayrı meslek grubundan esnafları bünyesinde barındıran ve 641 kayıtlı üyesi bulunan Kahveciler Odası’nın iki yıldır başkanlığını yürüten 26 yıllık kahveci Uğur Anbarlı, kahvecilerin sorunlarını ve beklentilerini Ses Gazetesi’ne anlattı. Ege’de en fazla kahvene olan illerin başında Aydın’ın geldiğini belirten Anbarlı, “Odamıza kayıtlı 250 kahveci esnafı var. Kahvecilerin dışında çay ocağı, basın yayın, eğlence yerleri işletmeciliği, kantincilik, lokal işletmecilik, makine kurulum gibi 25 ayrı meslek grubundan üyeler odamıza kayıtlı durumda. Geçen yıl 113 üye yeni üye odamıza kaydını yaptırırken 48 üyemizin kaydı silindi. Oda olarak 19 öğrenciye burs verdik. Başına hastalık veya kaza gelmiş üyemize de maddi destek sağladık” dedi.

KREDİ ALAMIYORUZ


Kahveci esnafının sicil bozukluğu nedeniyle sağlanan kredi imkanlarından faydalanamadığını dile getiren Anbarlı, “Genç ve zengin müşterimiz artık kafelere gidiyor. Kahveciler olarak bizim kendimizi yenilememiz lazım. Bunu da parayla yapacağız. Çok iyi çalışan esnaf kefalet odalarımız var. Fakat sicil bozukluğundan dolayı bazı üyelerimiz krediden faydalanamıyor. Sicil affı bekliyoruz. Devlet 40-50 bin liralık kredi desteği kahvecilere verirse bu kredileri çekip mekanlarımızı kafeler gibi güzelleştirebiliriz” diye konuştu.

SİGARA YASAĞI YUMUŞATILSIN


Anbarlı, sigara yasağının kahvecilerin en büyük sorunlarından biri olduğunu ve bu yasanın yumuşatılmasını istediklerini belirterek şunları söyledi: “Kahvecilerin en büyük sorunu sigara yasağı ile başladı. Kapalı yerlerde ‘sigara içilsin’ demiyoruz. Sigara yasağına kesinlikle karşı değiliz. Fakat, bahçede rüzgardan, yağmurdan korunmak için perde takıyoruz. Sigara denetçileri gelip 'Burası kapalı alana giriyor' diyerek perdeyi kaldırıyor. Sigara yasağının esnaf lehine yumuşatılmasını istiyoruz. Kapalı alanda sigara içilmesin ancak kahvehane bahçelerinde yapılan küçük çaplı tadilatlara müsaade edilsin. Kahvecilik mesleği ölmek üzere. Yeni açılan modern kafeler, genç müşterileri kafelere yöneltti. Kumar maksadı olmaksızın okey, tavla ve kağıt gibi oyunlar sadece kahvehanelerde oynanabiliyor. Bakıyoruz ki kafelerde okey gibi oyunlar başlamış. Bunları iyi denetlenmesi istiyoruz. Aydın'da kahvehane sayısı Denizli ve Muğla'ya göre fazla. Oda ruhsatlara müdahil olabilse aynı yerde birden fazla kahvehane açılmasına müsaade etmeyiz. Rekabet nedeniyle kahveciler çayı değerinde satamıyor. Bardağı 1.5 lira olan çaya zam yapılması için esnafın talebi var ancak biz şimdilik caya zam yapılmasını düşünmüyoruz”

KAHVELER BATAKHANE DEĞİL


‘Kahvehanelerin batakhane değil ailecek gidilip çay içilecek yerler olduğunun altını çizen Anbarlı, “Kahvelerde bir bardak çay 1.5 lira, kafelerde içe cayın bardağı 5 lira. Genelde yaşlı insanlarımızda kahve kültürü var. Genç ve zengin müşterimiz kafelere gidiyor. Geçmişten bu yana kahveler kumarhane, batakhane yeri olarak görülmüş. Bu algının yok olması lazım. Aydın’daki kahveler, ailecek gidilebilecek yerler. Çok güzel işletmemiz var. En güzel çay kahve kahvehanelerde içilir. Sürüm çoktur. 1.5 liraya en güzel çayı bizim mekanlarda içebilirler. Gençler, aileler gelsinler mekanlarımıza güzel çay içsinler. Bunu istiyoruz. 115 kadın üyemiz var, bunların 15 tanesi kahvecilik veya ocakçılık yapıyor. Benim kahveme günde en az 20-30 kadın müşteri geliyor. Kahvelerimiz güzelleşiyor. Her kahvehanede 10'a yakın gazete vardır, televizyonlar açıktır. Güncel konuların konuşulduğu insanların sohbet edebildiği yerlerdir bizim mekanlarımız. Sohbetlerin yanında siyaset, sporun nabzı da buralarda tutuluyor. Bunun dışında polis mahallede bir olay olduğunda önce kahveciye sorar. Karakol gibidir, muhtarlık gibidir. Postacı adres sorar, bilgi veririz. Halkın üzerindeki o kötü algıyı yok etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

26 YILDIR KAHVECİYİM


Oda başkanlığının dışında birlik ve federasyonda görev aldığını, aynı zamanda kahvecilik mesleğini de sürdürdüğünü kaydeden Anbarlı, “Askerden geldikten sonra 1993 yılından bu yana Girme mahallesinde Efekent Kooperatifi içerisindeki kahvehaneyi işletiyorum. 26 yıldır kahveciyim. 1996 yılında Kahveciler Odası yönetimine girdim. Başkan Yardımcılığı görevi de yaptım. 2 yıl önce de üyelerimizin desteğiyle başkanlığa seçildim. Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Türkiye Kahveciler Federasyonu'nda denetim kurulu üyesiyim. Hem mesleğimi hem de yöneticiliği bir arada götürüyorum. İşimi severek yaptığım için aldığım görevler bana zor gelmiyor” dedi.