Aydın'ın ilk topraksız serada çilek üretimini yapan Aysın çifti, bölgedeki üreticilere de örnek oldu. İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü'nden 4 yıl önce emekli olduktan sonra Aydın'ın İncirliova ilçesi Dereağzı mahallesinde babasından miras kalan 22 dönümlük araziye 1.5 milyon liralık yatırımla çilek serası kuran Aykut Aysın, fotoğrafçı olan eşi Dilek Aysın ile birlikte hem topraklı hem topraksız alanda çilek üretiyor. Aralık ayında hasada başlayan çift, bu yıl 150 ton çilek üretimi hedeflerken işletmelerinde 60 kadını istihdam ediyor.

2 YILDA KENDİNİ AMORTİ ETTİ

Çilek serasını devletten destek almadan öz sermayesi ile kurduğunu belirten Aykut Aysın, "Dedelerimizden itibaren toprakla uğraşan bir ailenin ferdiyim. Öğretim üyeliğinden emekli olduktan sonra çiftçiliğe başlayıp bu işi geliştirmek istedim. Çilek üretimine başladık. İlk sene topraklı üretime göre topraksız dan daha çok verim alındığını gördüm. Topraklı üretimde dönüm başına 5 ton, topraksız üretimde ise dönümünde 12 ton çilek üretiliyor. Topraksız üretimde ürünün iyi takip edilmesi, damla su ve otomasyon sisteminizin olması gerekiyor. Şuan topraksız alanda 75 ton çilek alıyoruz. Topraksız alanda yetişen çileğin lezzeti daha iyi olduğundan topraklı alandan üretilen çileğin fiyatına göre fazla. Hem topraklı hem topraksız alandan 150 ton çilek üretiyoruz. Hedefimiz tamamen topraksız tarıma geçmek. Toptancıya kilogramı 8-10 liradan satıyoruz. Bu yatırımımız 2 yılda kendini amorti etti ve şuan iyi kazanç sağlıyoruz. Kendi soğuk hava depomuzu da kurduk. Seramıza ziyarete gelenlere böyle bir yatırımı hayata geçirmeleri için de danışmanlık hizmeti de veriyoruz" dedi.

KOKUSU VE TADI ÇOK GÜZEL

Seralarında 'Sahara, Rubygen ve Sabrina' cinsi çilekler yetiştirdiklerini belirten Dilek Aysın ise "Toprakla uğraşmayı çok seviyorum. Eşim ve benim en büyük hayalimiz çilek serası kurmaktı. Eşim emekli olduktan sonra bu hayali gerçekleştirmek istedik. 5 dönümle başladığımız çilek üretimine şuan 20 dönümde sürdürüyoruz. Tam otomasyon sistemiyle Aydın'da topraksız çilek üretimi yapan tek işletmeyiz. Ürünlerimizde hiçbir ilaç ve katkı maddesi kullanmıyoruz. Hormonsuz üretilen çileklerimizin kokusu ve tadı çok güzel. Bu nedenle çileklerimiz yoğun talep görüyor. Bu yıl kışın ilk erkenci çilek yetiştiren biz olduk. Erken yetiştirildiğinde çileğin kilosu 18 liradan alıcı buluyor. Çilek serasında 60 kadın çalışıyor. Kadınlara istihdam sağladığımız için mutluyuz" diye konuştu.

BANKA YERİNE ÇİLEK TARLASINDA ÇALIŞIYOR

Çilek serasında çalışan Zeynep Demir ise "Bankacılık bölümünden mezun oldum. İş bulamayınca iki yıl önce bu çilek serasında çalışmaya başladım. Çilek fidesi dikimini Dilek hanımdan öğrendim. İki çocuğum var. Onların eğitim masraflarını bu işten kazandığım parayla sağlıyorum. Yaptığım iş çok keyifli. Bize iş imkanı sağlayan Aysın ailesine çok teşekkür ediyorum" diyerek çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.