Eko turizm planının çözümler toplantısına, Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Belediyesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Merkezi, Kuşadası İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürlüğü, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Temsil Kurulu Başkanlığı, Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği, Aydın Rehberler Odası, Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi temsilcileri, Soğucak Muhtarı Mehmet Bozok ve Kirazlı Muhtarı Mehmet Mersin katıldı.

DOĞAL DOKU KORUNACAK, EKOTURİZM KAPASİTESİ ARTTIRILACAK


Projenin amacı olarak Kuşadası’nda makiliklerin ve yaban hayatın korunması için, köylerde eko turizm kapasitesinin artırılmasının amaçlandığının açıklandığını söyleyen Aydın Rehberler Odası Başkanı Ozan Sayın, “Kuşadası ilçesi kıyılarında yoğunlaşan kitle turizmi, kırsal alandaki köylere ve doğal alanlara yayılıp ve doğal dokuyu bozma potansiyeline sahiptir. Proje başta endemik Kuşadası Tülüşahı gibi doğal değerleri ve kırsal dokuyu korumak, sürdürülebilir kullanımı ve koruma-kullanma dengesini sağlamak üzere ekoturizm kapasitesinin artırılmasını hedeflemektedir. Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası’nda, halen önemli seviyede tarımsal faaliyetin bulunması ekoturizm ve tarımsal turizm gibi alternatif turizm modellerinin geliştirilmesi açısından önemli fırsatlar barındırmaktadır. Bununla birlikte sahip olduğu Milli Park ve kent merkezinden çok da uzakta olmayan köylerdeki zengin ekosistemi ile önemli bir ekoturizm merkezi olmaya adaydır.
İlçede özellikle deniz, kum, güneş turizmi başta olmak üzere kültür ve kruvaziyer turizmiyle ön plana çıkan Kuşadası, ekosisteminde sürekli artan tahribata rağmen önemli bir ekoturizm merkezi olma potansiyeline sahiptir” dedi. Kuşadası’nın potansiyellerini harekete geçirmenin önemli olduğunu söyledi.
Toplantıda Kasım ayında yapılan toplantıda belirlenen sorunlara, ilgili gruplar tarafından çözüm önerileri getirildi. Ocak ayında yapılacak final toplantısıyla, ilgi gruplarının katılımıyla ekoturizm planı hazırlanacak.