Nazilli Pamuk Enstitüsü, pamuk çeşitlerinin kapasitesini geliştirmek için Türkiye ve Bangladeş arasında hazırlanan proje kapsamında Bangladeş’in ekolojisine uygun pamuk çeşitleri yetiştirecek. 36 ay sürecek projenin planlanması için projenin paydaşlarının katılımıyla Nazilli Pamuk Entitüsü’nde iki gün sürecek toplantılar başladı.

BANGLADEŞ İÇİN PAMUK TÜRÜ GELİŞTİRECEK

Bangladeş’te en geniş sektör tekstil olmasına rağmen pamuğun yüzde 97’sini ithal etmesinden dolayı ülkenin ekolojisine uygun pamuk türleri geliştirmek üzere Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü kolları sıvadı. İki ülke arasında imzalanan protokol kapsamında Enstitü, Bangladeş’te pamuk üretimini artırmayı hedefliyor. Bangladeş Hükümeti’nin 2016 yılının Nisan ayında Türkiye Pamuk Araştırma Enstitüsü'nden bilgi birikimi ve uzmanlığını paylaşmak adına bildirdiği taleple başlayan süreçte Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) İslam İşbirliği Teşkilati (IT), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC ) projeye dahil edildi.

UZMANLAR EĞİTİM VERECEK

Proje kapsamında ayrıca pamuk araştırmaları konusunda uzun vadeli eğitim sağlanması, üretim uygulamaları hakkında kısa süreli eğitim verilmesi; yeni pamuk çeşitlerinin ortak geliştirilmesi ve araştırma ve teknoloji ortamının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Projede Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nün yanı sıra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Adnan Menderes Üniversitesi ile işbirligi halinde, uzman desteği sağlanacak. Paydaş kurumların temsilcileri 7-8 Kasım tarihleri arasında iki gün boyunca 36 aylık projenin planlamasını gerçekleştirecek.