Aydın'da TMMOB, 'Büyük Menderes Havzası'nda Jeotermal Enerji Santrali (JES) Gerçeği' toplantısı düzenledi. Toplantıya Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda ilk olarak konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, Türkiye'nin en zengin jeotermal enerji kaynağına sahip ilinin Aydın olduğunu söyledi. Aydın sınırları içerisinde 28 JES olduğunu kaydeden Koramaz, 10 tane daha yapılmasının planlandığını ifade etti. Koramaz, başta Aydın olmak üzere Türkiye'de jeotermal enerji üretiminin temiz, sürdürülebilir ve yenilenebilir niteliğini kaybettiğini savundu.

"OLUMSUZ ETKİLERİ BULUNMAKTA"

TMMOB bünyesinde Temmuz ayı içerisinde oluşturdukları heyetin, santrallerle ilgili keşif ve gözlemlerde bulunduğunu hatırlatan Koramaz, "Mevcut jeotermal santral kuyu ve iletim hatlarının gerek işletme, gerekse yer seçimi aşamalarında bilimsel ve teknik gerekliliklerle mevzuata aykırılıklar tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra denetim aşamasında da sorunlar olduğu, ölçüm sonuçları konusunda kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediği ve şeffaflık ilkesine uyulmadığı görülmüştür. Bu durumun Aydın'da başta incir ve zeytin olmak üzere tarımsal faaliyetlere, çevre ve halk sağlığına yönelik olumsuz etkileri bulunmaktadır" dedi.

“YENİ JES YATIRIMLARINA İZİN VERİLMEMELİ

Sorunun daha da büyümemesi için mevcut jeotermal enerji santrallerinin etkin şekilde denetlenmesi gerektiğini kaydeden Koramaz, "Yanlış yerde yanlış projelendirilen ya da yanlış uygulamalarla işletilen santraller kapatılmalı. Kapasite aşımı nedeniyle Aydın’da yeni JES yatırımlarına izin verilmemelidir. TMMOB olarak doğayı ve insan hayatını yok sayan anlayışa karşı hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

“İHTİYAÇ OLMAZ”

Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş de, kaçak elektrik kullanımının engellenmesi halinde jeotermal enerjiye ihtiyacın olmayacağını söyledi. Germencik’te haddinden fazla ruhsatsız jeotermal kuyusu olduğunu iddia eden Öndeş, devletin ruhsatsız kuyudan üretilen enerjiyi almaması gerektiğini dile getirdi. Öndeş, jeotermalin her türlü zararına karşı olduğunu kaydetti. Diğer konuşmacıların da fikirlerini dile getirmesi ile toplantı sona erdi.