Aydın Valiliği, kokunun Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait katı atık bertaraf tesisinden geldiğini açıklarken, Efeler Belediyesi ise jeotermalden kaynaklandığını ileri sürdü. AFAD ekiplerince yapılan çalışmanın ardından kokuya jeotermal santralden sızan gazın neden olduğunu ortaya çıktı.

VATANDAŞLAR MASKE TAKTI

Efeler'de akşam saatlerinde etrafa pis bir kökü yayılmaya başladı. Esrarengiz koku vatandaşları tedirgin etti. Sosyal medyada kokudan duydukları rahatsızlığı dile getiren vatandaşlar yetkililerden açıklama yapmalarını istedi. Kötü koku nedeniyle Efeler’de yaşayan bazı vatandaşlar, hava kirliliğine dikkat çekmek amacıyla maske taktı. Tepkiler üzerine Aydın Valiliği’nin sosyal medya hesabından Yavuz Selim Köşger’in talimatıyla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kokunun kaynağının ve sebebinin belirlenmesi için çalışma başlattığı bildirildi.

ATAY’DAN DIŞARI ÇIKMAYIN MESAJI

Çalışmalar devam ederken Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay da vatandaşların cep telefonlarına, “Değerli hemşehrilerim, sağlığınız için bu akşam tüm ilçemize yayılan zehirli havayı solumayın. Evlerinizden çıkmayın, kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. #JeotermaleHayir” yazılı mesaj gönderdi. Başkan Atay’ın vatandaşlara gönderdiği bu mesaj tedirginliğe yol açtı. Çok geçmeden kokunun nedeni ortaya çıktı.

VALİLİK: "KOKUNUN KAYNAĞI ZİNDANDERESİ"

Aydın Valiliği, Efeler ilçesini saran pis kokunun Büyükşehir Belediyesi’ne ait katı atık bertaraf tesisinin bulunduğu Zindanderesi mevkiindeki plastik malzemelerin yer aldığı inşaat atıklarının yakılmasından kaynaklandığını açıkladı. Bu açıklamadan kısa süre sonra Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise kokunun Zindanderesi ile ilgili olmadığı ifade edildi.

JEOTERMALDEN GAZ SIZMIŞ

Şehir merkezini etkisi altına alan kokunun kaynağı AFAD ekiplerince yapılan çalışmanın ardından aydınlığa kavuştu. AFAD ekipleri tarafından ASTİM’in doğu bölgesinde yapılan ölçümlerde kokunun kaynağının ‘gaz’ olduğu belirlendi. AFAD ekipleri, özellikle jeotermal santralleriyle ilgili ölçümlerde kullandığı cihazla yapılan incelemede kokunun jeotermal santralinden sızan gaz nedeniyle meydana geldiğini tespit etti