İlk olarak Ağustos ayı başında Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, borsa binasında gerçekleştirilen bölgesel incir sektör toplantısında incir fiyatlarındaki düşüşün önüne geçilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapması için talepte bulunmuştu. Kırlıoğlu, bu talebini AK Parti Aydın milletvekillerine de iletti. KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bekir Kuvvet Erim, MKYK Üyesi Metin Yavuz, Meclis Tarım ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı ile yapılan görüşmeler sonucu vekiller, Toprak Mahsülleri Genel Müdürü Ahmet Güldal’ı ziyaret etti. Vekiller görüşmede, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’la kuru incir ile ilgili neler yapılabileceğini konuştu.

TMO İNCELEME YAPTI


Görüşmenin ardından Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp ve beraberindeki heyet, Nazilli Ticaret Borsası'nı ve TARİŞ’i ziyaret etti. İncir üreticileri ve tüccarları da ziyaret edilerek sorunları masaya yatırıldı. Soyalp, “İncir ihraç ürünümüz, fiyatının yüksek olması lazım. TMO olarak şunu söylemek istiyorum, incirle ilgileniyoruz” sözleriyle incir üreticisinin haklarını korumak için harekete geçen Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırıoğlu’nun talebini yerine getireceklerinin sinyalini verdi.

SÜRECİ KIRLIOĞLU BAŞLATTI


Kuru incir sezonunun açılmasıyla birlikte incir fiyatlarındaki dalgalanma Ankara’yı harekete geçirdi. İncir üreticisinin fiyat sıkıntılarının ardından Ankara’dan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp ve beraberindeki heyet Nazilli’ye gelerek Nazilli Ticaret Borsası’na bir takım ziyaretlerde bulundu. Borsa Başkanı Nurettin Kırlıoğlu tarafından bilgilendirilen Soyalp, incircilerle de işletmelerde bir araya gelerek incirdeki fiyat dengesizliğini ve sorunları dinledi. Ziyarette Borsa Başkanı Nurettin Kırlıoğlu’nun yanı sıra, yönetim kurulu üyeleri ve tüccarlar da hazır bulundu.

“İNCİRİN FİYATI DÜŞMEMELİ”


Karar alındıktan sonra TMO olarak alımların da, ödemelerin de çok sürmediğini ifade eden Cihan Soyalp, incir üreticilerinin sorunlarını incelemek üzere Germencik ve Nazilli’de incelemelerde bulunduklarını belirterek, “Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu’nu ziyaret ettik. Piyasaların nabzını tuttuk. İncirle ilgili bir kanaatimiz oluştu. İncir ihraç ürünümüz, fiyatının yüksek olması lazım. Belli bir seviyede olması lazım. Tabi bunlar el birliği ile olacak. Üreticisi, ihracatçısı, tüccarı, devleti. Biz TMO olarak incirle ilgileniyoruz. TARİŞ’le bir çalışmamız var, çalışma tamamlanınca ne kadar alınacağı, fiyatı belirlenecek. Gerekli kararlar alındıktan sonra hızla müdahale eden bir kurumuz, bizim alımımız da, ödememiz de çok sürmez” dedi.

‘İNCİRİN HAK ETTİĞİ YERİ BULMASINI İSTİYORUM’


Köylünün 10 TL’ye incir satmasına razı olmadıklarını dile getiren Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, “Vekillerimizle yaptığımız görüşmelerde incirde içinde bulunduğumuz durum için yardımcı olmalarını istedim. Onlar da Toprak Mahsulleri Genel Müdürü ile görüşüp sorunları ilettiler. Müdürüm de hemen yardımcısı Cihan Soyalp’i göndererek yerinde inceleme fırsatı buldu. Ben tahmin ediyorum ki en kısa zamanda çözüm bulunacak. 15 gün içinde alımlara başlanarak incirin hak ettiği yeri bulmasını istiyorum. Köylünün 10 TL’ye incir satmasına razı değiliz. Bunu herkes bilsin. 10 TL’ye kimse incir satmasın” ifadelerini kullandı.

YETKİLİLERE TEŞEKKÜR ETTİ


Bu süreçte hemen hemen her platformda incir sektör temsilcilerinin içinde bulunduğu durum ve çözüm yollarıyla ilgili görüşlerini dile getiren Nurettin Kırlıoğlu’nun bu girişimleri sonuç verdi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Mustafa Savaş, TMO Genel Müdürü ile yapılan görüşmenin ardından Kızılcahamam'da gerçekleştirilen AK Parti 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda Aydın milletvekilleri olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye konuyu ilettiklerini belirterek, “Tarım Bakanımızla yeni bir görüşme daha gerçekleştirdim. Sayın Bakanımız heyecanla beklediğimiz güzel haberi verdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla sürecin startı veriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi incir alımına başlıyor” dedi.

MEHMETÇİK’E KURU İNCİR GÖNDERİLECEK


Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu ise bölge incirinin TMO tarafından alınması konusunda desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ve Aydın milletvekillerine teşekkürler ederek kararın tüm sektör temsilcilerine hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti. Kırlıoğlu ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de yürüttüğü Barış Pınarı operasyonlarında Nazillili incir sektör temsilcilerini destek vermeye davet ederek, şunları kaydetti: “Nazilli Ticaret Borsası öncülüğünde başlattığımız kampanyayla toplanacak ve sınır bölgesinde kahramanca operasyonda olan Mehmetçiklerimize ulaştırılmak üzere kuru incir göndermek isteyen üyelerimiz Nazilli Ticaret Borsası’yla irtibata geçebilirler. Bu vesile ile vatanın bölünmez bütünlüğü için mücadele eden bütün güvenlik güçlerimizi Allah’a emanet eder, destek verecek olan incircilerimize şimdiden teşekkürlerimi sunarım."