Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı ikinci toplantısı yapıldı. Başkan Vekili Evrim Karakoz’un başkanlığında toplanan meclise, Bozkurt ilçesine yapılacak konteyner yardımıyla ilgili madde damga vurdu. Bir önceki Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına katılan Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, ilçelerinde evleri yıkılan 100 ailenin konteyner ihtiyacı olduğunu belirtmesi üzerine depremzedelere yardımda bulunulmasıyla ilgili Meclis’e önerge verilmişti. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen teklifin ardından depremzedelere 300 bin liralık yardım yapılması kararlaştırıldı.

“GERÇEKLER BAŞKANIN SÖYLEDİĞİ GİBİ DEĞİLDİR”

Komisyonda alınan karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tartışma çıkardı. Konuyla ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Bülent Sayar, depremzedelere devlet tarafından gerekli yardımların yapıldığını söyledi. Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik’in toplantıda gerçekleri söylemediğini iddia eden Sayar, “Bozkurt Belediye Başkanı 6 şiddetindeki deprem sonrasında vatandaşın ihtiyaçları olduğunu belirterek Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden destek talebinde bulunmuştur. Öncelikle 8 Ağustos 2019 tarihinde meydana gelen deprem dolayısıyla Bozkurt ilçesi ve çevresinde yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaralanan vatandaşlara acil şifalar diliyoruz. Can kaybının olmamasından memnuniyetimizi ifade ediyoruz. Sayın başkan ifadesinde depremden sonra incelemeler yapıldığını ancak sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin belediye binasıyla ilgili yardımda bulunduğunu, diğer kurumların sahayı terk ettiğini ifade etmiştir. Ancak gerçekler Başkanın söylediği gibi değildir” dedi.

“YARDIMIN GEREKLİ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Sayar’ın, “Depremin olduğu gün Bozkurt ilçesine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu deprem bölgesine intikal etmiş ve devletin tüm kurumlarıyla koordinasyon sağlanarak gerekli müdahaleler yapılmıştır. Ertesi günü Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ilçeye gelerek yapılan ve yapılması gereken çalışmaları bizzat yerinde tespit etmiş ve talimatlar vermiştir. Denizli Valiliği ile Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan aldığımız bilgiye göre öncelikle AFAD tarafından ihtiyaç sahipleri için çadırlar kurulmuş ve gıda yardımları yapılmıştır. Bozkurt Belediye Başkanlığı’na Bakanlık tarafından 500 bin lira ödenek gönderilmiştir. Toplu Konut İdaresi tarafından hak sahiplerine verilmek üzere 150 konut ihalesi yapılmış, yer teslimleri yapılmış, en kısa sürede tamamlanacağı da ifade edilmiştir. Ayrıca konutlar tamamlanıncaya kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AFAD tarafından 10-15 gün içerisinde konteynır konutların teslimleri yapılacak, kış ayı gelmeden tüm vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanacağı bilgisi verilmiştir. Denizli Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca Bozkurtlu vatandaşlara gerekli yardımlar yapıldığı ifade edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti dünya mazlumlarının nerede ihtiyacı varsa onlara ulaşıp yardım eli uzatan bir Cumhurbaşkanına sahipken kendi ülkesinde doğal afet sonucu mağdur duruma düşen vatandaşlara yardım etmemesi düşünülemez. Devletimiz depremin yaşandığı ilk günden itibaren Bozkurt’ta yaşayan vatandaşların yanındadır. Bu nedenlerden dolayı Aydın Büyükşehir Belediyesi Bütçesinden yardım yapılmasını gerekli olmadığını düşündüğümüzden AK Parti Grubu olarak bu önergeye ret oyu veriyoruz” demesi toplantıda soğuk rüzgar estirdi.

“SİYASİ TARİHİMİZE KARA LEKE OLARAK GEÇECEKTİR”

CHP’li Meclis Üyesi ve Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, AK Partili meclis üyelerinden empati kurmalarını istediğini belirterek, “Bu konuşmalar siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçecektir diye düşünüyorum. Doğal afetten zarar gören insanların 15 gün sonra karasal bir iklimde karşılaşacakları zor durumda kalmalarını önlemek için gerekli yardımın yapılması konusunda bizden bir talepte bulunuldu. Sayın Belediye Başkanı buraya gelip 100 ailenin aylık 1000 liranın altında geliri olduğunu, aslında 300 ailenin çadırda yaşadığını, diğer 200 ailenin kendisini kurtaracak ekonomik şartlarının olduğunu ifade etti. Hiç kimseyi suçlamadan kendilerine yapılması gereken yardıma bizim de bir tuzumuzun olmasına sevineceklerini belirttiler. Efeler Belediyesi olarak iki kamyon çöp konteyneri gönderdim. Çöplerini koyacak yerleri bile yok. Elbette devletimiz büyüktür, devletimiz sonuna kadar mazlumların ve zor durumda olanların yanındadır. Ama bunu şimdi yapacağız. 300 bin lira ile yapacağımız konteyner sayısı 100 aileye yetecek sayıda değil. Bizim de bu kadar gücümüz var bunu yapacağız. Bundan dolayı Cumhurbaşkanını yıpratmak gibi düşünce şaşırtıcı bir durum. Zor durumda kalan insanlara daha sağlıklı yaşamalarını sağlayacak, gücümüzün yettiği kadar konteynırı sağlayacağız. Empati kuralım. Bizim bu durumda olduğumuzu düşünelim. Böyle bir belediye başkanımızın Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istemesi, onların Aydın’daki bir yere yardım etmesinden daha doğal ne olabilir. Devletin yapacağı yardımı engelleyen bir amacımız yok. Devlet elbette yapacak. Bizim gönderdiğimiz konteynerler başka yerdeki insanlar için yardımcı olur. Bunu bu kadar büyütmenize anlam veremiyorum. Belediye başkanı bir kadın, bir anaç olarak çırpınıyor. Bizden ekonomik katkı istiyor, bunu çok görmeyeceğinize inanıyorum. Vicdanlarımızda bunu çok görmeyelim. Siyaset ayrı bir şey, şimdiye kadar doğal afetle ilgili yapılacak olan yardım, oy çokluğuyla bir karar çıkmamıştır. Lütfen, rica ediyorum sizden” diye konuştu.

“UYUMLU ÇALIŞILSIN, HİZMET ÜRETİLSİN”

Tartışmaların ardından son sözü söyleyen Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz ise, “Bozkurt Belediye Başkanı 300 konutun zarar gördüğünü, bu konutlardan yaklaşık 200’ünün devlet yardımından faydalanabildiğini, 100’ünün faydalanamadığını ve kış ayının yaklaştığını açık bir şekilde ifade etti. Verileceği söylenen konteynır sayısı 120, 100 kişi diyorsunuz. Biz 100 tane konteynır gönderelim demiyoruz. Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’nun ifadesi, ‘Biz 5-6 tane konteynır gönderebiliyoruz. Bir kampanya başlatalım, Türkiye’nin her yerindeki belediyeler bu konuda duyarlı olsun’ dediler. Yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükşehir Belediye Başkanlarıyla bir araya geldi. ‘Uyumlu çalışılsın, hizmet üretilsin’ noktasında bir sonuç ortaya çıktı. Aydın Büyükşehir Belediyesi’ndeki muhalefet grubuna daha olumlu siyaset yapmasını salık veriyorum” ifadelerini kullandı.

OY ÇOKLUĞUYLA YARDIM KABUL EDİLDİ

Konuşmaların ardından yapılan oylamada Bozkurt ilçesindeki depremzedelere yardımla ilgili madde AK Parti ve MHP’li üyelerin red oyuna karşın CHP ve İYİ Partili üyelerin oylarıyla, oy çokluğuyla kabul edildi.