Konuyla ilgili Söke Ziraat Odası ev sahipliğinde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Ziraat Odaları Aydın İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Koçarlı, Germencik, Buharkent, Çine ve Yenipazar Ziraat Odaları başkanları ve meclis başkanları, Söke Tariş 131 No'lu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, Söke Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Kerim Palabıyık ile pamuk üreticileri katıldı.

"5 TL'NİN ALTI ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDER"

Toplantıda ilk konuşmayı Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri yaptı. Tanyeri, "2019 yılı pamuk hasat zamanına çok az bir süre kalmasına rağmen pamuk fiyatlarının çok düşük olması nedeniyle bugün ilçe oda başkanlarımız ile birlikte bu toplantıyı yapmak ihtiyacı duyduk. Bizlerin yapmış olduğumuz 2019 yılı pamuk maliyet fiyatının 5 TL olduğunu biliyoruz. Bunun altında olan bir pamuk fiyatı pamuk üreticisini mağdur duruma düşürecektir. Yaptığımız hesaplamalar neticesinde mazot, gübre, tohum ve işçilik olmak üzere girdi maliyetlerinde yüzde 50 ila yüzde 60 arasında bir zam söz konusu bulunmaktadır. Hükümetimiz tarafından en kısa sürede açıklanacak olan pamuk fiyatlarının üreticilerimizin yararına olmasını temenni ediyorum’’ dedi.

"İLERİKİ GÜNLERDE ÇOK GEÇ OLABİLİR"

Kendirlioğlu ise konuşmasında, "Hepinizin bildiği gibi 2000'li yıllarda devletimiz bu pamuk ürünü alımlarını Tariş tarafından yapıyordu. Bir taban fiyat politikası izliyordu. Üreticiler tarafından memnuniyet ile karşılanan bu politika her kesim tarafından çok iyi bir işlem görüyordu. Üreticilerin kurmuş olduğu bu kooperatif bugüne gelindiğinde maalesef özelliğini yıl geçtikçe kaybetmeye başladı. Bir çiftçi olan Tariş gibi kooperatiflerin zamanla zayıflamaları ile birlikte üreticilerde memnuniyetsizlikler başladı. Mısır, fındık, ayçiçeği ve buğday ürünlerinde olduğu gibi nasıl ki iktidar veya muhalefet olsun bölge milletvekilleri tek yumruk olarak birlikte çalışıp o yörenin ürünlerinde istedikleri fiyatları alıyorlarsa bizim Aydın milletvekillerimizden de aynı hassasiyetleri bekliyoruz. İleriki günlerde çok geç olabilir. Çünki pamuk ürünü bölgemizde ekimi yapılmazsa burada Aydın ilimiz ve ilçeleri ile Ege bölgemiz hatta ülkemiz olarak maddi kayıplara uğrayabiliriz. Pamuk çiftçisi üretimden uzaklaşırsa bununla birlikte geri dönüşü çok zor oluyor ve hatta dönüşü de olmuyor. Çine-Yenipazar üreticileri ne oldu da pamuk ürünü yapmıyorlar, çünkü küstürüldüler. Sultanhisar ve Köşk ilçe üreticileri onlar da aynı şekilde. Nazilli ilçemiz hemen hemen yok denecek kadar az. Söke, Aydın, Efeler, İncirliova ve Germencik ilçelerimiz hala pamuk ekimi yapıyorlar. Pamuk ekim alanları da bir hayli azaldı yarın ne olacağı meçhul" ifadelerini kullandı.

"PAMUK EKİLMEZSE BÜYÜK ZARAR SÖZ KONUSU"

Özer de, toplantıda şunları kaydetti: "2019 yılı itibariyle pamuk maliyet girdi fiyatlarında gelen zamlar yüzde 50 veya yüzde 60 civarında. Pamuk maliyetlerinde gelen bu zamlar ile birlikte pamuk maliyet fiyatları da bugün için 5 TL civarında bulunmaktadır. Hal böyle olunca hükümetimiz tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacak olan pamuk fiyatlarının 5 TL civarında bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz. Aynı zamanda pamuk prim fiyatının da en az 1,25 TL olması gerekir. Bunun altında bir fiyat açıklanması halinde pamuk üreticileri bu üründen uzaklaşmalarına olanak sağlayacaktır. Allah korusun pamuk üreticileri bu ürünü ekmezler ise öncelikle Söke’miz sonra Aydın ilimiz ve ülkemizin maddi anlamda büyük ekonomik zarara uğraması söz konusudur. Bir konuyu daha açıklık getirmek istiyorum. Borsada günün 24 saati işlemler yapılıyor. Bu alım ve satım işlemlerinde aynı gün içerisinde tescili yapılırsa çok çok daha iyi olacaktır. Dünya fiyatları ile ülkemiz borsa fiyatları belli. Bugün için ben Söke Tariş pamuğumu 9,5 TL'den satamadım, geçen sene bugün için ben pamuğumu 11 TL'den satım yapabiliyordum. Henüz sezona girmeden böyle işler olması biraz düşündürücü. Sözün özü ise, devletimiz tarafından açıklanacak olan 2019 yılı pamuk fiyatlarının 5 TL civarında olmasını ümit ederek 2019 yılının üreticilerimize bereketli bol kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyorum."

"DESTEK OLUNMASI GEREKİYOR"

Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Hüseyin Akkoyun, "Yapılan araştırmalarda 2004 yılında 6 milyon 400 bin dönüm pamuk ekimi yapılıyor iken 2019 yılına baktığımızda pamuk ekimi yapılan alanlar 5 milyon 200 bin dönüm araziye düşmüş durumda. Yani 1 milyon 200 bin dönüm arazi pamuk ekimini terk etmiş. Maalesef bu miktarın en büyük alanı Ege bölgemizde bulunmaktadır. Ege bölgemizde pamuk ekim alanımız 1 milyon 700 bin dönüm araziye düşmüş durumdadır. Bu düşüşün devletimizden, hükümetimizden araştırılmasını talep ediyoruz. Niçin pamuk üreticileri pamuk üretiminden uzaklaştırılıyor. Bizler pamuk üretiminden vazgeçemeyiz fakat bizlere destek olunması gerekiyor.Girdi maliyetleri arttığı zamanda pamuk ürünü üreticileri zarar ediyorsa pamuk ekiminden uzaklaşmak kaçınılmaz olur’’ diyerek düşüncelerini ifade etti.