Aydın'ın Efeler ilçesinde yaşayan Deniz Ceylan, ortaya koyduğu azmiyle görenlerin takdirini kazanıyor. Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi olan 17 yaşındaki Ceylan, kentte eşi görülmemiş bir buluşa imza attı. Çocukluk döneminden bu yana bilgisayar yazılımlarına ilgi duyan Ceylan, bir süre önce çeşitli yazılım programlarını öğrendi. Bu yazılım programlarıyla bir proje ortaya koymak isteyen Ceylan, 100 metre menzilli yerli roket yapmaya karar verdi. 

  ROKET SICAKLIK VE BASINÇ ÖLÇECEK

  Yaklaşık bir yıldır roket yapımıyla ilgili çalışmalarına devam eden Ceylan, projesinde önemli mesafe katetti. Şu anda roketin yüzde 70'ni tamamlayan Ceylan, önümüzdeki günlerde roketini gökyüzüyle buluşturmayı hedefliyor. Çocukluk döneminde oynadığı bilgisayar oyunları ve yaptığı makine resimlerinin kendisine ilham oluşturduğunu kaydeden Ceylan, "Bilgisayar konusunda edindiğim bilgileri yerli roket yaparak değerlendirmek istedim. Roketin bir yıldır üzerinde çalışıyorum. Bu süreçte herhangi bir eğitim almadım. Tamamen roket yapımını kendim öğrendim. Şu anda roketin yüzde 70'ni tamamladım. Uzaktan ateşlenebilme özelliğine sahip 1 metre uzunluğunda ve 8 santimetre çapındaki roket, 100 metre menzile sahip. Gökyüzüne fırlattığımda 100 metrenin sonunda ayrılacak ve paraşüt yardımıyla yere inecek. Bu süreçte roketin içerisine koyacağım veri kaydedici cihazla havadaki sıcaklık ve basınç değerleri hakkında bilgi sahibi olacağım. Saatte 140 kilometre hıza ulaşmasını tahmin ettiğim roketimi önümüzdeki günlerde gökyüzüne fırlatacağım" dedi. 

  BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ OLMAK İSTİYOR

  Geçmiş yıllarda cep telefonuyla kontrol edilebilen oyuncak arabalar yaptığını belirten Ceylan, "Teknoloji ve bilime çok meraklı bir insanım. Öğrenmeyi çok istiyorum. Bu süreçte şunu öğrendim. Bir insan her işi başarabilir, yeter ki kendine inansın. Bu tür projeler çok sabır gerektiriyor. Proje esnasında bırakma noktasına geldiğimiz anlar oluyor ancak asla pes etmemek gerekiyor. Kimse hayallerinden vazgeçmesin" diye konuştu. Önümüzdeki yıl üniversite sınavına gireceğini ifade eden Ceylan, "Hedefim bilgisayar mühendisliği okumak. Umarım bu anlamda hedefime ulaşırım. Bilgisayar mühendisi olarak kendimi en iyi şekilde geliştirip vatanımız ve milletimiz adına önemli projeleri hayata geçirmek istiyorum. Bu hedef doğrultusunda çok çalışacağım" şeklinde konuştu. Ayrıca Ceylan, kendisini geliştirme noktasında roket çalışmalarında deneyimi olan okul ve proje gruplarından destek bekliyor.