Jeotermal elektrik santrallerinin, incirde kükürt birikmesine neden olduğu iddiasına karşılık resmi açıklama geldi. Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada incirde jeotermal kaynaklı yüksek kükürt bulunduğu iddiasının gerçek dışı olduğu belirtilerek, “Bütün jeotermal santrallerden ve jeotermal kaynaklardan numuneler alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda analizler yaptırılmaktadır. Hava kalitesini etkileyen gazların ölçümleri de aynı şekilde analizlere tabi tutulmaktadır” bilgisi verildi. Adnan Menderes Üniversitesi tarafından daha önce hazırlanan “Jeotermal Enerjinin Çevresel Etkileri” başlıklı raporda da, jeotermal tesislerde bulunan kirletici gazların son derece düşük olduğu belirtilmişti.

‘EN BÜYÜK ZARARI ÜRRETİCİ GÖRECEK’

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) tarafından yapılan açıklamada, tam da hasat döneminde ortaya atılan bu gibi iddiaların bölge halkının en önemli gelir kaynağı olan incirin fiyatı üzerinde olumsuz etki oluşturabileceği belirtilerek, “Jeotermal aleyhindeki yanlış bilgilere dayanan açıklamalar, incir fiyatlarını eksi yönde etkileyecek, dolayısıyla bu gelişmelerden en büyük zararı incir üreticisi ve çiftçiler görecektir” açıklaması yapıldı.
JESDER’in açıklamasında jeotermal santrallerden çıkan hidrojen sülfürün renksiz bir emisyon olduğu ve termal kaplıcalarda da doğal halde bulunduğu hatırlatıldı. Emisyonların jeotermal santrallerdeki soğutma kulelerinden yukarıya doğru yüksek hızda havaya salındığı belirtilen açıklamada, “Böylece konsantrasyonların hiçbir canlı ile temas etmeden güvenli seviyelere düşmesi sağlanır” ifadesi yer aldı.