Çevre Dostları Grubu, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Danışmanı, Orman Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık ve çevreciler, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’i de ziyaret etti.

YOĞUN YAPILAŞMA DİKKATLERİNİ ÇEKTİ

Kuşadası’nda bir otelde konaklayan Büyükçekmece Çevre Dostlarının ilk durağının Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) olduğunu söyleyen Başkan Bahattin Sürücü, "Dernek merkezini gezen çevre dostlarına bölgenin doğal ve kültürel kaynak değerleri ve ekolojik sorunlarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdik. Latmos dağlarında madencilik faaliyetlerinin yarattığı çevre sorunları, Bafa ve Azap göllerinin ekolojik sorunları, Büyük Menderes Nehri’nde meydana gelen çevresel sorunlar, yaban hayatına olan baskılar görseller üzerinden kendilerine anlatıldı. Kuşadası’na ilk kez gelenlerin değerlendirmesi; genel anlamda kenti beğendikleri ancak yoğun yapılaşmaların rahatsızlık verdiği yönünde oldu. Kuşadası ve çevresinde doğal ve kültürel anlamda çok zengin değerler bulunduğunu, özellikle Kuşadası makiliklerinin çok önemli olduğunu ve kentte yaşayan çevre gönüllüleri tarafından koruma çalışmalarının devam ettiğini belirttik. Konuklara Kuşadası’nın bitkileri ve anıt ağaçları kitabı dağıttık" dedi.  

AYDIN’IN TARİHİ VE DOĞAL YAPISINA HAYRAN KALDILAR

Çevre dostları ile birlikte Türkiye’nin en önemli milli parklarının başında gelen Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkını ziyaret ettiklerini söyleyen Sürücü, “Aydın’ın en önemli çevre sorunlarının başında gelen jeotermallerle ilgili alanda incelemeler yapan heyet daha sonra köylü kadınların direndiği çadırları ziyaret etti. Aydın’ın kültürel alanlarına bir gezi düzenlendi. Priene Antik Kenti'ne çıkıldı, antik kentin önemli alanlarında bilgiler verildi. Harika bir panoramanın gözlendiği antik kent ve çevresindeki endemik ve nadir bitki türleri tanıtıldı. İonia’nın önemli şehir limanı olan Milet, antik dünyanın en önemli kehanet merkezleri arasında bulunan Didim Apollon Tapınağı, Batı Anadolu’da doğal peyzaj açısından harika manzaraya sahip, kuşların ve yılan balıklarının cenneti olan Bafa Gölü’nün Serçin bölgesi ziyaret edildi, misafirler gölün meşhur yılan balığının tadına baktı" ifadelerini kullandı. 
  Öte yandan yöreye hayran kalan İstanbul Büyükçekmece Çevre Dostları, Temmuz ayında yapılacak İstanbul Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivaline EKODOSD'u davet etti. Salih Sönmezışık ve Çevre Dostları Başkanı Ömer Sert tarafından, bölgede yaptığı çalışmalarla ilgili EKODOSD’a teşekkür belgesi takdim edildi.