Aydın'ın dünyaca ünlü tarımsal ürünü olan incir, yağmur riskine karşı 1 Ocak 2019'da TARSİM kapsamına alındı. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da, geride kalan 2,5 aylık süreçte incir üreticisinin TARSİM sigortasına yeterli ilgiyi göstermediğini açıkladı.

"KALİTE DÜŞÜYOR"

Yıllarca verdikleri mücadelenin sonucunda incirin TARSİM sigortası kapsamına alındığını dile getiren Kendirlioğlu, "İncir sigortası, bizim yıllardan beri uğraştığımız, didindiğimiz bir konu. Yağmur riskine karşı incir, nihayet bu yıl sigorta teminatı altına alındı. Bu, incir üreticimiz için çok güzel bir durum. Çünkü yağmurdan dolayı incirin kalitesi düşüyor. Üreticimizin zarar oranı ise kimi yıllarda yüzde 70-80'e kadar çıkıyor" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 50'Sİ DEVLETTEN

İncir üreticisini TARSİM sigortası yaptırmaya davet eden Kendirlioğlu, "Kredi kullanan incir üreticilerimiz, TARSİM sigortasını zorunlu olarak yaptırıyor. Bunun dışında üreticilerimizin TARSİM sigortasına gösterdiği ilgi, yeterli seviyede değil. Buna belki de sezonun henüz açılmamış olması etki yaptı. Üreticilerimiz unutmamalıdır ki sigorta yıllık yapılmakta ve ücretinin yüzde 50'sini devletimiz karşılamakta. Bir an önce, üreticimizin sigorta yaptırmasında fayda var. Sezon açıldığında üreticimiz çok geç kalmış olabilir" dedi.