Tarım ve Orman Bakanlığı, 2018 yılı pamuk primlerinin tamamını değil, yüzde 70'ini çiftçilerin banka hesaplarına yatırdı. Pamuk prim desteklemesinin eksik ödenmesi, çiftçileri şok etti. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, "Çiftçiler olarak yaklaşık 20-25 yıldır pamuk prim desteklemesi alıyoruz. Bu zamana kadar primlerin hiç eksik ödendiğini görmedik. Bu hiç kimsenin aklına gelmeyecek bir durum. Bize de sürpriz oldu" dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN TEPKİSİNE NEDEN OLDU”

Primlerin eksik ödenmesinin çiftçilerin tepkilerine neden olduğunu belirten Kendirlioğlu, "Pamuk primlerinin yüzde 70’inin ödenmesi tabi ki çiftçilerimizin tepkisine neden oldu ancak devletimizin imkanı buysa bizim yapabileceğimiz bir şey yok, ki öyledir diye tahmin ediyorum. Çünkü imkan elvermiş olsaydı bu paranın tamamı çiftçilerimizin hesaplarına yatırıldı diye düşünüyorum. Biz, pamuk üreticisi olarak ‘Bu niye böyle oldu, öldük, bittik’ anlamında tepki göstermiyoruz ama bunun bu şekilde olmaması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

“ÇİFTÇİMİZİN HESABINI ŞAŞIRTTI”

Kendirlioğlu, pamuk primleri eksik ödenmeden önce çiftçilerin bilgilendirilmeleri gerektiğini ifade ederek, "Çiftçilerimiz hesaplarını, kitaplarını hep pamuk primlerinin tamamının ödeneceği üzerine yaptı. Prim desteklemesi 100 lira olan çiftçimize 70 lira gelmesi, çiftçimizin hesabını şaşırttı. Çiftçimizin hakkı olan prim destekleme parası, devletimizde kalmaz. Biz bundan eminiz. Bu para bugün olmazsa, yarın ödenir. Keşke baştan çiftçilerimize, ‘Biz, 2018 yılı pamuk primini yüzde 70, yüzde 30 olarak iki parça halinde şu tarihlerde ödeyeceğiz’ denilseydi. O zaman çiftçilerimiz herhangi bir sıkıntı yaşamazdı, ona göre tedbirini alırdı" dedi.

“ALTERNATİF ÜRÜNLER EKİLECEK”

Önümüzdeki yıl çiftçilerin pamuk ekmekte ısrarcı olmayacaklarını tahmin ettiklerini belirten Kendirlioğlu, "Pamuk primine, dekar başına 500 kilograma kadar sınırlama getirildi. Primler, eksik ödendi. Hatta bu yıl ekilen pamuklara prim verilip verilmeyeceği net değil. Çünkü yetkili ağızlardan bununla ilgili henüz açıklama gelmedi. Bunlar hep çiftçinin gözünde birer eksidir ve başka ürünlere yönelecektir. Pamuk ekim alanları daralırsa, alternatif ürünler devreye girer. Alternatif ürünler çok fazla ekildiğinde de para etmez. Bu da ayrı bir sıkıntı" ifadelerini kullandı.