ADÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen panele, Rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir’in yanı sıra Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

“19 MAYIS RUHUNDAN AYRILMAMALIYIZ”

Milli Mücadele'nin kahramanlarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak başladığı açılış konuşmasında ADÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Musa Gümüş, Milli Mücadele sırasında vatanın içinde bulunduğu koşullardan bahsetti. Gümüş, “Millet zor durumda iken Milli Mücadele'yi bir vazife, bir sorumluluk olarak görmüştür. Milli Mücadele'yi emsalsiz kılan da bu milli şuur olmuştur” diyerek 19 Mayıs ruhundan ilelebet ayrılmamamızı temenni etti.

“İSTİKLAL MÜCADELEMİZ ÖRNEK OLMUŞTUR”

19 Mayıs 1919 tarihinin kutlu ve anlamlı yürüyüşün başladığı tarih olduğuna dikkat çeken Rektör Aldemir, “19 Mayıs, Türk Milleti’nin esir olmamak için verdiği mücadelenin ilk günü. Samsun’da yakılan istiklal meşalesi, milletimiz için bağımsızlığın müjdecisi olmuş, birlik ve beraberlik içerisinde azim, cesaret, kararlılık ve inançla verilen o eşsiz mücadele, Cumhuriyetimizin kuruluşuyla taçlanmıştır. Vatanımıza ve bayrağımıza yönelen tehditleri milletimizin canı pahasına bertaraf ettiği İstiklal mücadelemiz, bağımsızlıklarını kazanmak için mücadele veren başka milletlere de örnek olmuştur” dedi.

“TARİHİNİZE SAHİP ÇIKIN”

Gençlere de seslenen Rektör Aldemir, “İstiklal mücadelemizin sembolü olan 19 Mayıs’ın Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi, geleceğimizin teminatı ve umudumuz olan siz gençlere verilen önemin göstergesidir. İstiklal şuuruyla yetişmiş, tarihinize sahip çıkan, milli değerlerine bağlı, her açıdan nitelikli ve donanımlı bireyler olarak ülkemizi küresel rekabette avantajlı konuma getirecek olanlar sizlersiniz” diye konuştu.

ZEYBEK GÖSTERİLERİ BEĞENİ TOPLADI

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen Türkiye Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği Aydın Şubesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterisi ile Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Kahramanlık Türküleri dinletisi, katılımcıların beğenisini topladı. Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan’ın oturum başkanlığını üstlendiği panelde, farklı üniversitelerden birçok öğretim üyesi Milli Mücadele dönemi ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

BİRLİK OLMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

19 Mayıs ruhunun asla unutulmaması gerektiğini vurgulayan panelistler; Misak-ı Milli sınırları içerisindeki tam bağımsızlık esasını göz önüne alarak birlik olmanın önemine dikkat çektiler. Panelistler, 19 Mayıs 1919 tarihinin, Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’nun çeşitli yerlerinde dağınık olarak varlıklarını sürdüren müdafaa-i hukuk cemiyetlerini derleyen bir lider olarak ortaya çıktığı önemli bir an olduğunu ifade ettiler.