Köşk’te İYİ Parti ve CHP’nin ortak belediye başkan adayı Veli Tuna, değişim için kolları sıvamış, var gücüyle çalışıyor. Köşklüler onu samimiyeti ve sıcaklığı ile tanıyor. Köşk AK Parti’nin kalesi olarak biliniyor, o ise bu kaleyi yıkmak için geliyor. Bugüne kadar üstlendiği görevleri layıkıyla yerine getirip yaptığı hizmetlerle herkesin övgüsüne mazhar olan Veli Tuna, şimdi de Köşk Belediye başkanlığı görevine talip. En büyük referansı ise Ziraat Odası başkanlığı.
  Köşklülerin dilinden düşürmediği Veli Tuna’yı biz de daha yakından tanımak ve tanıtmak için kendisiyle bir araya geldik. Neden bu yola çıktığına, halkın kendisine neden oy vermesi gerektiğine, projelerine ve Köşk’e dair hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Gerçekten de Köşklülerin dediği gibi samimi ve içten bir sohbet oldu. Sohbetimizde ağzından geçmişe dair eleştiri sözcükleri dökülmek yerine, ilçeye katkı sunmuş herkesi kucaklayan teşekkür ifadeleri döküldü. 
  Köşk’ün Baklaköy Mahallesinde doğup büyüyen ve Köşk’te çiftçilikle uğraşan Veli Tuna, 2 dönem Köşk Ziraat Odası Başkanlığı yaptı. Borçlu devraldığı Ziraat Odası’nı hayata geçirdiği projelerle 500 bin TL bütçeye sahip oda haline getirdi. Aydın Ticaret Odası yönetiminde de bulunan Veli Tuna, aynı zamanda Köşk Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi başkanlığını yapıyor. 2 çocuk babası Tuna, lise mezunu. 
  Durmuş Ali Kılınç: Ziraat Odası Köşk’te zor bir dönemden geçti. Göreve geldikten sonra ne gibi çalışmalar yaptınız da Ziraat Odası bugünkü duruma geldi?
  Veli Tuna: Ziraat Odası’nı biz devraldığımızda kötü durumdaydı. Görevi devraldığımızda yaklaşık 100 bin lira borcu vardı. Görev yaptığımız 7 senelik zaman diliminde Ziraat Odası’nda çok güzel hizmetlere imza attık. İlk önce çiftçilerimize daha ucuz ilaç ve gübre verebilmek için Ziraat Odası bünyesinde ilaç-gübre bayiliği açtık. Bilindiği üzere çiftçilerimizin girdileri çok pahalı. Çiftçilerimize destek olmak amacıyla bu çalışmayı yapan Aydın’da üç Ziraat Odası’ndan birisiyiz. Ayrıca odamıza ziraat mühendisi tarım danışmanları aldık. Bunlar çiftçilerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. İsteyen çiftçilerimiz danışmanlarımızı arazisine götürerek toprak tahlili başta olmak üzere arazilerde uygulanması gerek bakım metotlarına kadar birçok konuda çiftçimize yardımcı oluyorlar. Ayrıca odamızda iyi tarım ve organik tarım sertifikası veriyoruz. Biz göreve gelmeden önce iyi tarım organik tarım uygulamalarını özel firmalar yapıyordu. Çiftçiden de yüksek meblağlarda ücret alıyorlardı. Biz de bunları frenledik. Artık odamız elimizdeki ilaç ve gübreyle birlikte 500 bin civarında bir bütçeye sahip. Aydın’da 16 Ziraat Odası arasında yapılan hizmetler açısından birinci olduğumuza inanıyorum.

D.A.K:

Çiftçinin sorunlarına çiftçi olduğunuz için mi bu kadar hakimsiniz?

V.T:

Hem çiftçi bir aileden gelmemiz, hem de çiftçi bir kimliğe sahip olmamız hasebiyle sorunları daha kolay çözmemize yardımcı oldu. Son iki dönemlik Ziraat Odası başarımızın temelinde tamamen bu etkenler yatıyor.

D.A.K:

Çiftçiyken önce Ziraat Odası Başkanlığı’na ardından da Belediye Başkanlığına giden bir yola başvurdunuz. Buradaki amacınız ne, neden böyle bir tercih yaptınız?
 

V.T:

Ziraat Odası’nda, Ticaret Odası’nda ve Köşk Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi’nde kazandığımız tecrübeleri belediyede değerlendirmek, Köşk’ümüzü daha güzel, daha yaşanabilir ve adına yakışır bir ilçe haline getirmek için milletimize hizmet amaçlı böyle zor ve meşakkatli bir yola çıktık. Biz hizmet etmek için bu göreve talip olduk. İlçemizde güzel hizmetler yapacağımıza inanıyorum. Köşk’ümüze bir minnet borcumuzun olduğunu düşünüyorum ve borcu da ödemek istiyorum. 
  ‘HAYALLERLE DEĞİL, PROJELERLE HALKIN KARŞISINA ÇIKIYORUZ’
  D.A.K:
Sizce Köşk’ün en önemli sorunları nelerdir, bu konuda çalışmalar yaptınız mı?

V.T:

Köşk için çok güzel projeler hazırladık. 46 tane projemizi de vatandaşlarımızla olan buluşmalarımızda tek tek anlatıyoruz. Bizce Köşk’ün en büyük eksiklerinden birisi kapalı pazar yerinin olmamasıdır. Diğer bütün ilçelerde var ama maalesef Köşk’ümüzde bu zamana kadar bir tane kapalı pazar yeri yapılamadı. Göreve geldiğimizde ilk önceliğimiz bu olacak. Köy minibüslerimize ait bir garajımız yok. Bu sorunu da çözmek istiyoruz. İlçemizde yaşayan vatandaşların ailecek oturabileceği bir mesire alanı yok. En büyük eksikliklerden olan bu sorunu da gidermeyi hedefliyoruz. Köylerimizde yarım kalan düğün salonu, halı saha, altyapı gibi projeler var onları tamamlayacağız. Köşk’ümüzün bir arıtma tesisi yok. Bu kapsamda arıtma tesisinin arazisini biz vereceğiz, yapımını da Büyükşehir üstlenecek. Yaptık oldu mantığı ile değil kurduğumuz kent konseyi ile her kesimden arkadaşımızın görüşünü alacağız. Köşk’ün sorunlarını hep birlikte değerlendirip hep birlikte karar vereceğiz. Gençlere yönelik projelerimiz var. Kestane, incir ve zeytin gibi festivaller düzenleyeceğiz. Bunun gibi daha nice nice güzel projeler hazırladık. İnşallah göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde çalışıp projelerimizin hepsini tek tek hayata geçireceğimize inanıyorum. Biz hayallerle değil, projelerle halkımızın karşısına çıkıyoruz.

D.A.K:

Köşk’te yıllardan bu yana iktidar partisi kazanıyor ve bu kapsamda zorlu seçim atmosferinde seçilme şansınızı nasıl buluyorsunuz? Sizi artıya geçirecek etkenler nelerdir? İnsanlar Veli Tuna’ya niçin oy vermeli?

V.T:

Gözlemlediğimiz kadarıyla halkımızdan çok güzel tepkiler alıyoruz. Ben Köşk’te yetiştim ve bu yörenin yerlisiyim. Yapım gereği insanlara karşı güler yüzlüyüm. Vatandaşımızdan duyduğum olumlu referanslar bunlar. Her zaman halkın içinde olmaya gayret ediyorum. Bunların benim artılarım olduğunu düşünüyorum. Uzun yıllar sivil toplum kuruluşlarında görev yapmam ve halkla devamlı iç içe olmam, devamlı çözüm odaklı olmamın bana artı puan kattığını düşünüyorum.   

‘TERTEMİZ BİR EKİBİMİZ VAR’

D.A.K:

Karşınızdaki rakipleriniz tarafından HDP ile bağlantınız olduğu dile getiriliyor. HDP ile gerçekten bir bağınız var mı, seçim sürecinde HDP ile ilişki durumunuz nedir?

V.T:

Bizim hakkımızda bu konu üzerinden ucuz bir siyaset yapıyorlar. Bizim HDP ile en ufak bağımız yok. Zaten HDP Köşk’te kendi adayını çıkardı, meclis listesini oluşturdu ve kendi ekibiyle seçime giriyor. İYİ Parti’nin adaylığının olduğu bütün ilçelerde HDP kendi adayını çıkarıyor. Bu Köşk’te de aynı. HDP ile hiçbir bağımız yok. Biz meclisimizi oluştururken her kesimden arkadaşımızın olmasına özen gösterdik. Hiçbir menfaat beklentisi olmayan tertemiz bir ekibimiz var. Ekibimizin içinde AK Partili, MHP’li, CHP’li ve İYİ Partili arkadaşlarımız bulunuyor. Karma bir ekip oluşturduk. Herkesin oyuna talibiz.  

D.A.K:

Köşk AK Parti’nin kalesi olarak biliniyor. Bu kaleyi yıkabileceğinize inanıyor musunuz?

V.T:

Ben Köşk’te belediye başkanlığını kazanacağımıza yürekten inanıyorum. Buna inanmamış olsam ekibimizle bu yola çıkmazdık. Ben bu kale inanışını yıkacağımıza inanıyorum. Arkamızda çok büyük desteğimiz var. Halkımız büyük bir destek veriyor. Her gittiğimiz yerde çok güzel karşılanıyoruz. Gittiğimiz köylerde sadece oy desteği değil, hayır dua da alıyoruz.  
  ‘TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYAN HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN’
  D.A.K:
Sizden önce Köşk’te görev yapan belediye başkanları ile görüşüp bilgi ve tecrübelerinden yararlandınız mı?

V.T:

Bizden önce görev yapan arkadaşlarımız ve büyüklerimizin de fikirlerini aldık. Onların tecrübelerinden mutlaka faydalanacağız. Sonuçta belediyecilik konusunda bizlerden tecrübeliler. Onların da Köşk’ümüze çok güzel hizmetleri oldu. Ben bütün Köşk halkı adına ilk belediye başkanımız olan Mustafa Koç’tan bugüne kadar görev yapan belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. İlçemizde taş taş üstüne koyan herkesten Allah razı olsun. Bu bir hizmet yarışıdır. Bu bayrağı da biz devralmak istiyoruz. İnşallah bunu da başaracağız.

‘KAVGA SİYASETİ DEĞİL, HİZMET SİYASETİ YAPACAĞIZ’

D.A.K:

Ülkede AK Parti, Aydın yerelinde CHP iktidar konumda. Kişilik ve konum itibariyle hem AK Parti, hem de Büyükşehir ile aranızın iyi olduğu biliniyor. Köşk’e bunun yansıması nasıl olur?

V.T:  

Ziraat Odası Başkanlığı dönemimde milletvekili olan Rıza Posacı abimiz ile hep uyum içinde çalıştık. Başta kim olursa olsun Köşk’ümüz için uyum içinde çalışacağımıza söz veriyorum. Hem hükümet ile, hem de yerel anlamda Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu bir şekilde çalışacağımıza inanıyorum. Seçimi kazanırsak arkamızda Büyükşehir gibi bir güç olacak. Büyükşehirden alabileceğimiz yardımları Büyükşehirden, merkezi hükümetten alacaklarımızı da merkezi hükümetten almaya çalışacağız. Ben bu konuda sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Kavga siyaseti değil, hizmet siyaseti yapacağız. Bugüne kadar kavgayla gürültüyle işimiz olmamıştır. Çok ılımlı ve çözüm odaklıyımdır. Biz hizmet etmek için aday olduk.   

‘HAYALLERLE DEĞİL PROJELERLE KONUŞACAĞIZ’

D.A.K:

Köşk Belediyesi’nin Aydın’da en borçlu belediyeler arasında olduğu söyleniyor. Göreve gelmeniz durumunda bu borcu eritmek açısından ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

V.T:

Bizim işimiz zoru başarmak. Bunu Ziraat Odası’nda yaptık şimdi de belediyede yapmak. Tabi öncelikle borç tablosunu görmek lazım. Belediyenin yüklü miktarda borcu olduğunu duyuyoruz. Ama bu borçlar ödenmeyecek borçlar değildir. Biz göreve geldiğimizde belediyenin gelirlerini arttıracağız. Bu kapsamda da güneş enerjisi santrali kurmayı düşünüyoruz. Tarımsal kalkınma kooperatifi de kurarak hem çiftçimize çok katkısı olacak, hem de belediyemize gelir getirici bir proje olacak. Bizim planlarımıza göre 1-1,5 sene içinde belediyemizi bu borçlardan temizleyeceğiz. Biz hayallerle değil projelerle konuşacağız. 
  ‘SEVDASI KÖŞK OLANLARLA YOL YÜRÜYORUZ’
  D.A.K:
Son olarak vatandaşa neler söylemek istersiniz ?

V.T:  

Köşklüler bizi bilir. Nasıl bir insan olduğumuzu da, neler yapabileceğimizi de vatandaşımız çok iyi bilir. Bizim süslü kelimelerle vatandaşımızı kandırma gibi bir becerimiz de yok zaten. Ama yaptıklarımız bizim en güzel tanıtım filmimizdir. Bizim becerimiz icraat ve halka dokunmak. Bunun da semeresini seçimde alacağımızı düşünüyorum. Çok güzel yol arkadaşlarımız var. Hepsinin de tek gayesi hizmet etmek. Biz ekibimizle bir gücüz. Tek başımıza hiçbir şeyiz. Biz sevdası Köşk olanlarla yol yürüyoruz.