Söke’den yurt dışına ihracat yapan Sibaş Turşu Fabrikası’nda bir yıl içerisinde 77 işçi işten çıkarıldı. İşçiler sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını öne sürerek, fabrika önünde kurdukları çadırda işe alınmalarını sağlamak amacıyla eyleme başladı. Fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanı Suat Zeytinoğlu ise, işten çıkarılmaların sendikal faaliyetlerden dolayı değil, fabrikada otomasyona geçilmesinden kaynaklandığını söyledi. Fabrikanın önünde çadır kuran işçiler, 28 gündür işe alınmalarını sağlamak için eylem yapıyor.

“SENDİKAYA ÜYE OLDUM, BİR GÜN SONRA ÇIKARILDIM”

Fabrikada 7 yıl çalışan ve işten çıkarılan Meral Özberk Yıldız, “7 Şubat 2018’de sendikaya üye oldum. 8 Şubat’ta ise işten çıkarıldım. Sendikalı olarak sadece bir gün çalışma fırsatım oldu, onu da tam çalışamadım. Aynı gün içerisinde bizim çıkışımız verildi. İlk başta 8 kişi çıkarıldı, ben de ilk çıkarılan grup içerisindeyim. Biz işten çıkarıldığımızda sendikaya bağlı 35 üye vardı. İşveren bizi çıkararak onlara da gözdağı vermek istedi. Şu an mahkeme süreci devam ederken biz de oturma eylemini sürdürüyoruz. Biz işimizi geri istiyoruz. Anayasal haklarımızı kullandığımız için işimizden atıldık. Aslında biz patronumuzdan memnunduk” dedi.

“77 ARKADAŞIMIZ İŞE İADE EDİLENE KADAR DEVAM EDECEĞİZ”

Fabrikada 4 yıl çalışan ve işten çıkarılan Halime Ulutaş da, “2018 Ocak ayında sendikaya üye oldum. Sendikaya üye olduğum için de Şubat ayında işten çıkarıldım. Gerekçeyi de makinalaşma olarak gösterdiler. Başka bir neden göstermediler. Biz de herhangi bir yere imza atmadık. İşten çıkarıldıktan sonra ülkemizde OHAL durumu vardı, eylem yapamadık. 28 gün önce de eylem yapma kararı aldık. Bir de belki anlaşma sağlanır, bizi geriye alırlar diye düşündük. Diğer arkadaşlarımızı da çıkardılar. Direniyoruz ve sonuna kadar da direnmeye devam edeceğiz. İşten çıkarılan 77 arkadaşımız işe iade edilene kadar devam edeceğiz. Eylem yaparken, havaların soğuk olmasından dolayı çadır kurduk. Önce kurduk jandarma yıktı, sonra bir daha kurduk” şeklinde konuştu.

“FİRMAYI YÖNETECEK MAKİNA BULSAM, ONU DA ALACAĞIM”

Makinalaşmayla fabrikanın zarardan kara geçtiğine değinen Fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanı Suat Zeytinoğlu ise, “Fabrikamız 2017 Eylül ayında kronikleşmiş bir zarar içindeydi. Biz de yönetim kurulu olarak tasarruf tedbirleri aldık. Makine alarak personel sayısının azaltılması ile verimi artırmayı amaçladık. Şubat ayında aldığımız makineler gelmeye başladı. Bu arada bazı işçiler de bizim haberimiz olmadan sendikalaşmışlar. Bizim tabi ki sendikalaşmaya itirazımız var. İşçi çıkarmaların sendikayla uzaktan veya yakından hiçbir alakası yok. Gelen makinaya göre biz de insan çıkarıyoruz. Bana bugüne kadar bunlar sendikalıdır diye bir liste gelmedi. Sendika bana sadece fabrikada yaptığı sendikalı işçilerin temsilci isimlerini verdi. İşçi çıkarmanın asla sendikalaşmayla ilgisi yoktur, makinalaşmayla ilgisi vardır. Onlara bunca yıl iş verdim, hizmet verdim ve küfür yedim. Ben de makine almaya devam edeceğim. Eğer benim yerime geçip bu firmayı idare edecek bir makine bulursam, o makinayı da alacağım” ifadelerini kullandı.