Eski maden sahalarının doğaya yeniden kazandırılması konusunun ele alındığı panelde Prof. Dr. Celal Şengör şu şekilde konuştu "Biz doğayı tahrip etmiyoruz, doğanın yüzünü değiştiriyoruz. Bu yüz senin, bunun, onun hoşuna gitmeyebilir. Bir kere niye hoşuna gitmiyor bunu öğrenmemiz lazım. Maden açılmasın diyen sivri akıllıları rahatsız eden nedir, bir kere bunu tespit edeceğiz. Rahatsız olanlar zır cahildir. Efendim, ‘Madencilik doğayı tahrip eder’ diyen adamı kovacaksın." Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği, konuyla ilgili yapılan açıklama ile Prof. Dr. Celal Şengör’e tepki gösterdi.

LATMOS BEYAZ ÇÖLE DÖNÜŞÜYOR

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Prof. Dr. Celal Şengör’ün söyledikleri arasında doğru bir şey var. “Doğanın yüzünü değiştirmek…” Bunun en somut örneklerini Latmos (Beşparmak)Dağları’nda görmekteyiz. Doğanın yüzünü öylesine bir şekilde değiştiriyorlar ki, 500 milyon yılda oluşan ve benzerlerine pek rastlanmayan eşsiz güzellikte ve her birinin şeklinden harika figürler çıkarılan kayalar dinamitlerle patlatılarak beyaz bir çöle dönüştürülüyor. Bu bölgede yaşayan insanların en önemli geçim kaynağı olan fıstık çamı ağaçları, zeytinlikler değişen doğanın yüzüyle birlikte kaybolup gidiyor. Otlayacak alan bulamayan keçi sürüleri, salma hayvancılık her geçen yıl azalıyor.”

“ŞENGÖR’U LATMOS’A DAVET EDİYORUZ”

“Bu dağlarda 8 bin yıl önce mutluluğun resmini yapan insanlardan bu yana, birçok uygarlıklar geldi geçti. Hepsi ardından bıraktıkları kültür miraslarıyla Latmos Dağları’nı açık hava müzesine dönüştürdüler Jeoloji, coğrafya ve tarihi coğrafya konularında uzman olan sayın Şengör, dünyanın birçok ülkesinde müzelere giderek değerli eserleri izleyip televizyonlarda bizlere aktarıyor. İnsana farklı bir gezegendeymiş izlenimi uyandıran olağanüstü şekilleri bulunan kayaların, tarih öncesi kaya resimlerinin, savunma yapılarının, antik döşeme yolların, manastırların, fresklerin, binlerce yıllık Latmos kültürünü yaşatmaya çalışan insanların bulunduğu bu dağlardan ve bu dağların değişen yüzünden haberi var mıdır acaba? Yoksa da sayın Prof. Dr. Celal Şengör’ü Latmos Dağları’na davet ediyoruz. Bu dağların eşsiz doğal ve kültürel kaynak değerlerini birlikte gezelim, daha sonra da kendi deyimiyle doğanın yüzünü değiştiren maden ocaklarını birlikte inceleyelim. Acaba düşüncelerinde bir değişim olur mu?”