Afyon'un Dinar ilçesinden doğan, Uşak, Denizli ve Aydın sınırlarından geçtikten sonra Ege Denizi ile buluşan 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri’nin kirliliğine yıllardır çözüm bulunamadı. Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, Büyük Menderes Nehri’nin kirliliğiyle ilgili sorulan soruya cevap verdi.

ATIKLAR ARITILMADAN NEHRE BIRAKILIYOR


Aydın ile birlikte Büyük Menderes Havzası’ndaki yerleşim yerlerinin ortak sorunu olan kirliliğe çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Özmen, “Menderes Nehri’nin kirliliğiyle ilgili Aydın’daki yerel yönetim arıtma tesisiyle ilgili çalışma yapmıyor. Geçtiğimiz yıl bu arıtma tesislerinin yapılması için yerel yönetim DSİ ile bir protokol imzaladı. Ancak henüz bir faaliyet başlatılmadı. Maalesef Aydın’ın atıkları arıtılmadan Menderes Nehri’ne bırakılıyor” dedi.

MENDERES NEHRİ ÖNCELİKLİ PROJEMİZ OLMALI


Özmen, “Bu sorun sadece Aydın’ımızın değil Büyük Menderes Havzası’nın tamamını ilgilendiren bir konu. Bakanlık ve yerel yönetimler eliyle bir çalışma oluşturularak Menderes Nehri biran önce bu kirlilikten kurtulması lazım. Bu bizim öncelikli projelerimizden biri olması lazım. Bu işin merkezi hükümet, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla çözülmesi lazım” diyerek nehrin kirliliğinin önlenmesi için ortak çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

AYMAZLIK VE SAFSATADIR


Öte yandan Aydın’da geçen yıl medyana gelen yangınlarda tahrip olan orman alanlarının madencilik şirketlerine peşkeş çekildiği iddialarına da cevap veren Özmen, “Geçtiğimiz yıl Aydın’ın içinde yer aldığı bölgemizde orman yangınları meydana geldi. Bu yangınların ardından yanan alanların madencilere peşkeş çekilmek amacıyla yakıldığını iddia etmek, bunların yerleşime açmak için yapıldığını iddia etmek aymazlıktır. Maden Arama Kanunu çerçevesinde önceden ruhsatlandırılmış yerler olabilir. Bu işin teknik boyutu ancak hiçbir AK Partili buraları maden aramak veya imara açılması için yakıldığını iddia etmez savunmaz, bunlar safsatadır. Önceden buralar planlanmış olan yerler olabilir” ifadelerini kullandı.