Tekfen Vakfı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), tarım sektöründe kadın girişimcilerin iş sahibi olmalarını teşvik ederek onlara bir gelecek sunma amacıyla güçlerini bir kez daha birleştirdi ve 2021 yılında “Kadın Çiftçi Kredisi” projesini hayata geçirdi. Bu proje çeşitli toplantılarla kadın girişimcilere anlatılıyor. Bu anlamda da Nazilli’de Kaymakamlık toplantı salonunda girişimci ‘Kadın Çiftçi Kredisi’ kullanan micro girişimcilere tarım ile ilgili eğitim gerçekleştirildi. Tekfen Vakfı ve TİSVA iş birliği, Toros Tarım ile Türkiye Grameen Mikrofinans Programının desteğiyle yapılan etkinliğe Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat, Mikrokredi Ege Bölge Koordinatörü Necla Alan Özata, Toros Tarım yetkileri ve micro girişimci kadınlar katıldı.

‘VERİMLERİ ARTTIRMAYA YÖNELİK DESTEK SUNUYORUZ’


Kredi kullanan kadın çiftçilere temel tarım eğitimleri ve verim arttırmaya yönelik destekler verdiklerini ifade eden Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat, “Mikrokredi Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), TEKFEN ve Toros Tarım üçlüsünün ortak bir projesidir. 2021 yılında bu projeyi başlattık. Bu yıl 2’nci etabıyla devam ediyoruz. İlkini Ege Bölgesinde başladık, ikincisini Akdeniz Bölgesinde devam ediyoruz. Şimdi birinci yılın sonunda Ege Bölgesi’nin ikinci etabına başlıyoruz. Bunun en önemli alameti farikası tarım yapmak için kredi vermekle kalmıyoruz, Toros Tarımın ziraat mühendisleriyle bu krediden faydalanan kadınlara danışmalık da yapıyoruz. Bilinçli çiftçiler yetiştirmeye destek olmak amacıyla temel tarım eğitimleri veriyoruz. O eğitimlerden sonra tarlalarında da kendilerini ziyaret edip, ne mahsul ekiyorlarsa, verimlerini arttırmaya yönelikte destek sunuyoruz. Bugünde 2’nci etap eğitimi için Nazilli’de mikrokredi kullanmış kadın çiftçilerimizle beraberiz. Çiftçi kadınların yanındayız” diye konuştu.

‘PİLOT BÖLGE OLARAK EGE BÖLGESİNDE BAŞLADI’


Mikrokredi Ege Bölge Koordinatörü Necla Alan Özata yaptığı bilgilendirmede, “Bir sosyal işletmecilik projesi olarak şekillenen projeye, Tekfen Holding ve Toros Tarım da projenin aktif paydaşı olarak katkı sunuyor. “Kadın Çiftçi Kredisi” ilk aşamasında pilot bölge olarak Ege Bölgesi’nde başladı. Bu bölgedeki kadın çiftçiler, yapacakları tarım faaliyetine göre 5 bin ile 15 bin TL arasında Kadın Çiftçi Kredisi’nden faydalanıyor. Her türlü sebze, meyve ve tahılı yetiştirebildikleri gibi sadece ürün yetiştirmek için değil, tarım faaliyetleri için gerekli olan bitki besini, ilaç, sulama sistemleri veya aşılama için de kullanabiliyorlar. Ege Bölgesinde toplam 136 kadına 1 milyon 450 bin TL ‘Kadın Çiftçi Kredisi’ dağıtımı yapıldı” dedi.