2024 ocak ayında asgari ücrete ve memur maaşlarına gelen zam, her meslek grubunun kazancını etkiledi. Bu kapsamda vatandaşlar, çeşitli mesleklerin ne kadar kazandığını araştırıyor. Merak edilen bu meslek gruplarından biri de gemi mühendisliği. Peki, gemi mühendisliği maaşı 2024 yılında ne kadar oldu? Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanlar veya bu mesleği yapmak isteyenler için yanıtladık!

Gemi Mühendisliği Maaşı 2024

Gemi mühendisi maaşları çalışılan sektöre, kıdeme ve gemi mühendisliğinin çeşitli alanlarına göre değişiklik göstermektedir.

En düşük ve en yüksek gemi mühendisi maaşı, 2024 yılı güncel verilerine göre ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Gemi mühendisleri 2024 yılı için ortalama olarak 34.000 TL ile 137.500 TL arasında maaş almaktadır.

Gemi Muhendisligi Maasi 1

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Maaşı

Gemi mühendisi maaşının, farklı çalışma alanlarına göre değişiklik gösteren bir yapıya sahip olduğunu söylemiştik. Bu kapsamda gemi mühendisliğinin sahip olduğu çeşitli alanlardan biri, gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliğidir. Peki gemi inşaatı ve gemi makine mühendisliği maaşı ne kadardır?

Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği maaşı 2024 yılı için ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği maaşı, 2024 güncel verilerine göre 43.800 TL ile 137.500 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Maaşı

Gemi mühendislerinin görev yaptığı bir diğer alan ise, gemi makineleri işletme mühendisliğidir. Görev tanımları gereği gemi makineleri işletme mühendisleri, gemi inşa mühendislerine oranla daha düşük miktarda maaş almaktadır.

Gemi makineleri işletme mühendisliği maaşı ise 2024 yılı itibarıyla ve ortalama olarak aşağıda yer almaktadır:

  • Gemi makineleri işletme mühendisi maaşları 2024 yılı için 35.000 TL ile 75.000 TL arasında değişiklik arz etmektedir.

Gemi Muhendisligi Maasi 6

Yurt Dışında Gemi Mühendisliği Maaşları

Gemi mühendisliği maaşının ülkemizde ne kadar olduğuna değindik. Şimdi de yurt dışında gemi mühendisi olan biri ne kadar maaş alır, inceleyelim…

Yurt dışında gemi mühendisliği maaşları 2024 yılı için, ortalama olarak aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Gemi Mühendisi Maaşları (Dolar)

Gemi Mühendisi Maaşları (TL)

En Yüksek Gemi Mühendisi Maaşı

7.000 USD

226.075 TL

En Düşük Gemi Mühendisi Maaşı

3.000 USD

96.889 TL

Yukarıdaki rakamlar güncel kur farkına göre hesaplanmış olup, ortalama bilgileri yansıtmaktadır.

Gemi Muhendisligi Maasi 4

Gemi Mühendisi Nedir?

Gemi mühendisliği maaşını detaylı bir şekilde inceledikten sonra, merak edenleri için bu mesleği biraz tanıyalım… Gemi mühendisi en geniş anlamıyla; gemicilik sektörü içinde bulunan tüm araçların yapımı, tasarımı ve planlamasından sorumlu olan kişidir.

Gemi mühendisliğinin iki ana dalı bulunmaktadır. Bunlardan ilki, gemi inşa mühendisliğidir. Diğeri ise gemi makine mühendisliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu iki gemi mühendisliği dalının detaylı incelemesi de yazının ilerleyen kısımlarında yer almaktadır.

Gemi Muhendisligi Maasi 3

Gemi İnşa Mühendisi Ne Demek?

Gemi mühendisliğinin ana dallarından biri olan gemi inşa mühendisliği, gemi yapımının temelini oluşturmaktadır. Bu kapsamda görev yapan gemi inşa mühendisi ise tersanelerde bulunan sivil ya da askeri gemi yapımından sorumlu olan kişidir.

Gemi inşa mühendisi inşa sahasında aktif bir rol oynamasıyla birlikte, bu alanda imza yetkisine de sahiptir. Dolayısıyla gemi yapımından tasarımına kadar olan tüm sorumluluk, gemi inşa mühendisine aittir.

Gemi Makine Mühendisi Ne Demek?

Gemi makine mühendisleri her çeşit deniz taşıtının teknik sistemlerinden sorumlu olan kişidir. Bu kapsamda gemi makine mühendisleri; gemilerde bulunan mekanik ve elektrik teçhizatının, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin projelerini yapmaktadır.

Aynı zamanda gemi projelerin işletmesiyle ilgili işleri planlamakta ve bunları sistemli bir şekilde yürütmektedir. Bu görevlerinin yanı sıra gemi makine mühendisleri; tersanelerinde, limanlarda ve marinalarda yöneticilik yapma yetkisine sahiptir. Ayrıca denizcilik alanındaki kamu kurumlarında teknik uzman olarak çalışabilmektedir.

Gemi Mühendisi Ne İş Yapar?

Gemi mühendisliği maaşı ve mesleğin görev tanımının ardından, gemi mühendislerinin görevlerini inceleyelim… Bu kapsamda merak edilen gemi mühendisi ne iş yapar sorusunun cevabı, aşağıda yer almaktadır:

  • Gemi mühendisleri; gemi yapımının proje aşamasından test aşamasına kadar olan süreçte aktif bir rol oynamaktadır.
  • İlk olarak gemi mühendisleri, yapılacak olan geminin çizimini ve taslağını hazırlar.
  • Bakımı gelmiş olan gemileri belirler ve yenileme işlemini başlatır.
  • Gemi mühendisleri yenilecek ve ilk defa inşa edilecek olan gemilerin, uluslararası kural ve kanunlara uygun olarak yapılmasını sağlar.
  • Gemi mühendisleri inşa edilecek geminin yapımında kullanılacak olan teçhizat, makine ve malzemelerin seçimini yapar.
  • Gemi yapımında kullanılan malzemelerin ve geminin dayanıklılığı kapsamında, çeşitli mühendislik hesapları yapar.

Gemi Muhendisligi Maasi 5

Gemi Mühendisi Nasıl Olunur?

Şimdi de kariyer hedefi bu doğrultuda olan vatandaşların en çok merak ettiği soruyu yanıtlayalım: Gemi mühendisi olmak için ne okumalı, hangi şartları taşımalı? Gemi mühendisi olmanın ilk şartı eğitimdir.

Altın piyasasında son durum! Altın piyasasında son durum!

Bu kapsamda üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren mühendislik fakültelerinden, gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği bölümünü bitirmek gerekir.Eğitim sürecinin ardından ise çeşitli kurumların ilanlarına başvurulabilmektedir.

Ancak devlette gemi mühendisi olmak isteyenler KPSS’ye girmelidir. İlgili bölüm için atama yapılan puan türlerinden yeterli barajı aşanlar, kamu kurumlarının açtığı ilanlara başvurabilmekte ve atanabilmektedir.

Peki kimler gemi mühendisi olabilir? Gemi mühendisi olmanın şartları, maddeler halinde aşağıda yer almaktadır:

  • Mühendislik bilgisine sahip olmak
  • Denizcilik ve gemi yapımı hakkında gerekli teknik bilgiye hakim olmak
  • Analitik düşünebilmek
  • Sayısal zekaya, yüksek matematik ve geometri bilgisine sahip olmak

Sık Sorulan Sorular

Gemi mühendisi maaşlarına dair sık sorulan soruları yanıtladık…

Gemi Mühendisi Kaç Ay Çalışır?

Gemi mühendisleri sözleşmeli personel olarak görev yapmaktadır. Dolayısıyla gemi mühendislerinin çalışma süreleri, yaptıkları sözleşmeye göre değişiklik arz etmektedir. Bu kapsamda gemi mühendislerinin 4, 6 ve 8 aylık kontratlar imzalayarak göreve başladıkları bilinmektedir.

Gemi Mühendisi İş İmkanı Var Mı?

Bilindiği üzere deniz yolu en ucuz taşımacılık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda gerek turizm gerekse ticaret yolu bakımından oldukça tercih edilmektedir. Üç yanı denizlerle çevrili ülkemizde ise bu alan, oldukça geniş bir imkanına sahiptir. Hem taşımacılık hem de balıkçılık kapsamında kullanılan gemiler, bu kapsamda birçok mühendise ihtiyaç duymaktadır.

Dolayısıyla gemi mühendisliği önü açık ve en çok istihdam sağlayan meslek grupları arasında yer almaktadır.

Gemi Mühendisliği TYT Mi AYT Mi?

2024 YKS sınavı tarihinin yaklaşmasıyla birlikte merak edilen bir diğer soru ise gemi mühendisliği okumak için hangi sınava girilmesi gerektiğidir. Bu kapsamda iki yanıt karşımıza çıkmaktadır. Gemi mühendisi olmak isteyen bir genç AYT’ye girmeli ve 4 yıllık gemi mühendisliği bölümü kazanmalıdır. Ancak gemi inşası için TYT yeterlidir. 2 yıllık gemi inşaatı bölümü, TYT puanıyla alım yapmaktadır

Muhabir: Ömer ARAZ