Kadın sigortalılar için doğum borçlanması, emeklilik yolunda büyük bir fırsat anlamına geliyor. Sigorta başlangıcından sonra gerçekleşen doğumlar için her çocuk başına 720 gün, yani iki yıl prim kazanılabiliyor.
En fazla üç çocuk için borçlanma yapılabiliyor ve bu sayede toplamda 2.160 güne kadar prim kazanmak mümkün hale geliyor. Bu hem eksik prim günlerinin tamamlanmasına hem de emeklilik yaşının erkene çekilmesine olanak sağlıyor. Ancak bu hak sadece sigorta girişi sonrası doğan çocuklar için geçerli.
Erkekler İçin Askerlik Borçlanması
Erkek sigortalılar askerlik borçlanması yaparak hem prim günlerini artırabiliyor hem de sigorta giriş tarihlerini geriye çekebiliyor. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik süresini borçlanmak, EYT kapsamına girmekte birkaç günle kaçıranlar için adeta bir ikinci şans niteliğinde.
Sağlık Sorunu Olanlara Umut
Ciddi sağlık sorunları nedeniyle çalışamayacak durumda olanlar için malulen emeklilik seçeneği sunuluyor. En az %60 oranında iş gücü kaybı olduğunu belgeleyen, 10 yıllık sigortalılığı ve en az 1.800 prim günü bulunan vatandaşlar, yaş şartı olmaksızın emekli olabiliyor. Ancak bu süreçte raporların SGK tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınması ve kurum onayının sağlanması gerekiyor.
Kısmi Emeklilikle Daha Esnek Bir Geçiş
Prim günleri eksik olan ancak belli bir yaşı dolduran vatandaşlar için kısmi emeklilik imkânı sağlanıyor. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, 10 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 prim günü ile emekli olabilirken; bu tarihten sonra sigortalı olanlar için şartlar 15 yıl sigortalılık ve 4.200 prim günü olarak uygulanıyor.
Engellilere ve Engelli Çocuğu Olan Annelere Özel Haklar
Engelli vatandaşlar ve engelli çocuğu olan anneler için de özel düzenlemeler bulunuyor. En az %40 engel oranı bulunan sigortalılar, vergi indirimiyle birlikte 15 yıl sigortalılık ve 3.600 prim günü ile yaşa bakılmadan emekli olabiliyor. Ayrıca 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olan ve engelli çocuğu bulunan annelerin prim günlerine %25 oranında ek yapılabiliyor.