Bilindiği üzere Ramazan ayının en önemli simgelerinden biri Osmanlı’dan miras kalan ramazan şerbeti. Ferahlığıyla ön plana çıkan bu şerbet birçok faydayı da beraberinde getiriyor. Bu noktada pek çok insan bu ferah lezzetin nasıl yapıldığını merak ediyor. Evde ramazan şerbeti tarifi ve faydalarını sizin için derledik!

Evde Ramazan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Pek çok insan hem şeker oranını ayarlamak hem de iftar sofralarını taçlandırmak için ev yapımı ramazan şerbeti tercih ediyor. Evde ramazan şerbeti Osmanlı’dan günümüze neredeyse aynı tarifle yapılıyor.

İşte evde ramazan şerbeti tarifi…

Evde ramazan şerbeti malzemeleri aşağıdaki gibidir:

  • 1.5 litre su
  • Yaklaşık 1 su bardağı toz şeker
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 adet zencefil
  • 1 adet dilimlenmiş kırmızı erik
  • 5 adet kırmızı üzüm
  • 4-5 adet hibiskus

Öneri: Tahinin Faydaları Nelerdir? Ramazan Ayının Enerji Kaynağı Tahin Nasıl Tüketilir?

Evde Ramazan Serbeti Tarifi 3

Evde ramazan şerbeti nasıl yapılır sorusunun yanıtı ise şu şekildedir:

  • Evde ramazan şerbeti tarifinde ilk olarak zencefil, karanfil ve çubuk tarçınları su dolu bir tencerenin içerisine alın. Bu karışımı kaynamaya bırakın.
  • Birkaç dakika kaynayan karışıma toz şekeri ilave edin. Ardından kırmızı erik, kırmızı üzüm ve hibiskusları ekleyin.
  • Kırmızı meyveler eklenen şerbeti yaklaşık 20 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın.
  • Ramazan şerbetini ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan şerbeti ince bir süzgeç yardımıyla süzün.
  • İşte ev yapımı Osmanlı ramazan şerbetiniz hazır. Afiyet olsun!

Evde Ramazan Serbeti Tarifi 1

Kolay Ramazan Şerbetinin Püf Noktaları

Kolay Osmanlı şerbeti nasıl yapılır öğrendikten sonra püf noktalarını da paylaşalım…

İşte evde ramazan şerbetinin püf noktaları:

  • Şerbette kullanacağınız zencefillerin kabuklarını soymayı unutmayın. Kabuğu soyulmuş zencefil şerbete daha iyi lezzet verecektir.
  • Ev yapımı ramazan şerbetinin içerisine çekirdeği çıkarılmış vişne de ilave edebilirsiniz. Böylece daha yoğun bir tat elde edebilirsiniz.
  • Şerbetiniz beklediğinizden daha şekerli olduysa su ilave ederek şeker dengesini ayarlayabilirsiniz.
  • Şerbeti süzmek yerine meyvelerin lezzetini daha iyi geçirmek için blender kullanabilirsiniz.

Evde Ramazan Serbeti Tarifi 2

Ramazan Şerbetinin Faydaları Nelerdir?

Osmanlı’dan günümüze uzanan ramazan şerbeti lezzetinin yanında faydaları da merak ediliyor.

Ramazan şerbeti ne işe yarar sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:

  • Şişkinlik ve karın ağrısına iyi gelir. Aynı zamanda hazmı kolaylaştırır. Bu nedenle iftar sonrasında tüketim için uygundur.
  • Susuzluğu giderir ve dehidrasyon riskini azaltır.
  • İçerdiği şeker miktarı ve meyveler sayesinde kan şekerini dengeler. İftar sonrası enerji kazanmak için birebirdir.
  • Zencefil ve tarçın ilaç yapımında kullanılan doğal baharatlardır. Bu nedenle ramazan şerbeti de bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sık Sorulan Sorular

Evde ramazan şerbeti tarifi hakkında sıkça sorulan soruları yanıtladık.

Şerbetin bozulmaması için ne yapmalı?

Ev yapımı ramazan şerbetinizi buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Uygun koşullarda muhafaza edilen şerbeti 2-3 gün boyunca tüketebilirsiniz.

Kaç çeşit Osmanlı şerbeti vardır?

Osmanlı mutfağında şerbeti yapılan birçok meyve bulunuyor. En çok bilinen Osmanlı şerbetleri arasında Sikencebin, Vişne, Demirhindi, Osmanlı ve Harnup yer alıyor.

Ramazan şerbeti kaç kalori?

Bir su bardağı yani 200 ml’lik ramazan şerbeti yaklaşık 102 kaloriye denk geliyor.

Muhabir: Ömer ARAZ