İftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı birçok insan için tahin pekmez oluyor. Bu noktada tahinin faydaları da çokça merak ediliyor.

Baştan aşağı şifa deposu olan tahin hakkında tüm merak edilenleri araştırdık! İşte detaylar...

Tahinin Faydalari 5

Tahin Nedir?

Anavatanı Orta Doğu olan, faydası ve lezzeti sebebiyle oldukça yaygın şekilde tüketilen tahin, susam tohumlarının öğütülmesi ile elde edilen besindir.

Kimi bölgelerde ‘tahan’ olarak adlandırılan besin, ülkemiz için de geleneksel bir lezzettir. Yaygın olarak pekmez ile olan uyumunun bilinmesinin yanı sıra, tuzlu olarak da tüketilebilmekte ve salata sosu olarak da kullanılabilmektedir.

Tahinin Faydalari 2

Tahin Nasıl Yapılır?

Genelde hazır üretimli gıda maddesi olarak satın alınan tahin, evde de kolaylıkla yapılabilmektedir. Çünkü aslında evde de aynı aşamalardan geçerek kavanozlara girmektedir.

Tahini elde etmek için uygulanması gereken adımlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle susam tohumlarının kavrulması gerekmektedir. Bu işlem tohumların aromasını artırır ve tadını güzelleştirir.
  • Bu aşamadan sonra susam tohumları öğütülür.
  • Öğütülen susam tohumları, susam yağının ayrılmasına ve tahinin elde edilmesine sebep olur.

Tahinin Faydalari 3

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Tahin, içeriği bakımından vücuda oldukça yararlıdır. Tahin; proteinden kalsiyuma, liften vitamine birçok besin değeri açısından oldukça zengindir.

Tahinin insan vücudunda cilt, kalp, kemik ve mide başta olmak üzere birçok faydası bulunmaktadır. Öyle ki, İbn-i Sina bile 1000 yıl önce tahinin faydalarından söz etmiştir. Peki tahin ne işe yarar?

İnsan sağlığı için oldukça önemli olan tahinin faydaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Tahin yapısı gereği yağlı bir yapıya sahiptir. Ancak bu yağlı yapı doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Bundan dolayı da tahin, kalp sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Kemik sağlığını destekler. Çünkü tahin, kalsiyum ve fosfor açısından da oldukça zengin bir besindir.
  • Tahinin mideye faydaları da oldukça fazladır. Tahin yüksek oranda protein içermesinden dolayı reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Tahinin faydaları arasında kabızlığa neden olan zararlı bakterilerle savaşmak da yer almaktadır.
  • Tahin pekmez ile birlikte tüketildiğinde, yüksek bir enerji içeriğine sahip olur. Bu da ortaya çıkan karışımın içeriğinde bulunan, karbonhidrat ve doğal şekerin vücuda hızlı ve uzun süreli bir enerji sağlamasını sebep olur.
  • Tahin muz ile birleştiğinde de büyük fayda sağlamaktadır. Muz ve tahinin faydaları arasında, karışımın mide duvarındaki sıvıyı koruması ve midenin işlevinin artmasını örnek gösterebiliriz.    
  • Tahinin yağını solumak nefes almayı kolaylaştırır.
  • Ciltte oluşan aknelerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Yüksek oranda antioksidan içeren tahin, kanserle mücadelede de oldukça etkili bir besindir.

Tahinin Faydalari 4

Tahin Nasıl Tüketilir?

Sade ve pekmez tahinin faydaları konusundan bahsettikten sonra, tahinin nasıl tüketildiğine bir göz atalım…

Tahini tüketmenin birçok yolu bulunmaktadır. Üstelik tahin sadece yiyecek olarak değil, cilde ve saça sürülerek de kullanılabilmektedir.

Tahin nasıl tüketilir sorusunun cevapları ise aşağıdaki gibidir:

  • Tahin, pekmez ile karıştırılarak özellikle kahvaltıda ekmek üstü bir lezzet olarak tüketilebilmektedir.
  • Tahin aroması ve lezzeti sebebiyle, tatlılara ve tuzlu hamur işlerine de oldukça yakışmaktadır.
  • Kimyon, karabiber ve limonla da oldukça yakışan tahin, içine zeytinyağı da eklenerek salata sosu olarak kullanılabilmektedir.
  • Et yemeklerinin marine edilmesinde de sıkça kullanılmaktadır.
  • Tahin, süt ve pekmez karıştırılarak saça maske yapılabilmektedir. Böylece saç köklerini güçlendirmektedir.
  • Tahinin üstte kalan yağı ayrıştırılarak, cilde sürülebilir. Böylece cilde parlaklık kazandırır ve tahinin faydaları kısmında bahsettiğimiz gibi aknelerle başa çıkmada etkili olur.

Tahinin Zararları Nelerdir?

Tahin sağlıklı bir gıda olmasına rağmen, hammaddesi olan susam oldukça alerjik bir besindir. Bu sebeple susam alerjisi olan insanların tahin tüketiminde dikkatli davranması gerekmektedir.

Tahin, yüksek oranda yağ içerdiği için fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Fazla tüketilmesi halinde kilo almaya sebep olur. Bunun yanı sıra yüksek yağ oranı, hazmı zorlaştırdığı için mide bulantısına yol açabilir.

Tüketimi sırasında porsiyon kontrolü büyük öneme sahip olan tahinin, günde 1-2 yemek kaşığını geçmemek suretiyle tüketilmesi önerilmektedir. Öyle ki 1 yemek kaşığı tahin kalori bakımından 594,9 kcal içermektedir.

Not: Alerjik bir bünyeye sahip olanların tahin tüketmeden önce doktoruna danışması gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Aç Karnına Tahin Yemek Ne İşe Yarar?

Aç karnına tahin yemek mideye iyi gelir mi sorusu insanların sıkça merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Ancak tahinin yüksek oranda yağ içermesi nedeni ile mide hassasiyeti olan kişilerin, aç karnına tahin tüketmesi önerilmez. Çünkü içindeki yağ, mide hassasiyeti olan kişilerin sindirimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Tahin Kan Şekerini Yükseltir Mi?

Sade tahin tüketmek kan şekerini yükseltmenin aksine normal düzeyde seyretmesine yardımcı olmaktadır. Bu sebeple diyabet hastalarının tüketmesi önerilmektedir.

Peki, tahin pekmez şeker yükseltir mi? Sade tahinin yanı sıra, tahinin pekmez ile birlikte tüketilmesi kan şekerinin artmasına sebep olmaktadır.

TÜBA 'yüzyılın salgını' olarak niteledi! Türkiye Avrupa'da ilk sırada yer alıyor TÜBA 'yüzyılın salgını' olarak niteledi! Türkiye Avrupa'da ilk sırada yer alıyor

Tahin Yedikten Sonra Su İçilir Mi?

Tahini sade tüketmenin ardından su içmenin bir sakıncası yoktur. Ancak tahinin pekmezle veya tatlılarla birlikte tüketilmesinin ardından su içilmemesi tavsiye edilir. Çünkü su, içindeki şekerin hemen kana karışmasına ve akabinde ani kalp krizi veya inmeye sebep olabilmektedir.

 

Muhabir: Ömer ARAZ