Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2022’de elektrik piyasası mevzuatında yapılan değişiklikle toplayıcı ve toplayıcılık kavramlarının lisansa tabi bir elektrik piyasası faaliyeti olarak tanımlandığı hatırlatıldı. Bu düzenlemenin amacı, toplayıcı şirketlerin portföyünde yer alacak şebeke kullanıcıları bakımından güvenilirliği sağlamak ve piyasa işletmecisi açısından piyasa kayıt, teminat, uzlaştırma, ödeme ve yaptırım gibi süreçlerin daha sağlıklı yürütülmesini temin etmektir.

Elektrik Sektorunde Yeni Donem Basliyor Epdk Detaylari Acikladi 475972 969714Ba3163C152F83Fe063F2A1Fe4F

Toplayıcılık faaliyeti kapsamında EPDK, toplayıcı modelinin, talep esnekliğini piyasaya sunmak isteyen fakat piyasa kurallarına ve piyasalarda kayıt ve işlem süreçlerine hakim olmayan, hizmetlerle ilgili ön yeterlilik almada zorlanan, piyasalara katılım için gerekli altyapıların tesis edilmesine finansman sağlayamayan ya da piyasalarda ticarete ilişkin riskleri tek başına yönetmekten çekinen şebeke kullanıcıları için önemli kazanımlar sağlayacağını belirtti. Bu model, caydırıcı faktörleri ortadan kaldırarak finansal avantajlar sunacak ve talep esnekliğinin piyasalarda etkinleştirilmesi için imkanlar yaratacaktır.

KAYNAKLARINDAN DAHA VERİMLİ YARARLANILABİLECEK!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada, talep tarafı katılımının, tüketicilerin normal şartlarda tüketmesi beklenen elektriğin miktarını değiştirerek, tüketmekten vazgeçtikleri enerjiyle şebeke işletmecilerine hizmet sunması ya da elektrik piyasalarında ticaret yapması olarak tanımlandığı belirtildi.

Elektrik Sektorunde Yeni Donem Basliyor Epdk Detaylari Acikladi 475972 Bf0C2D2373C200Ca455799D9A4Ec7Be0

Bu durumda, toplayıcılar devreye girerek, portföylerinde bulunan ve esnekliklerini piyasalarda satmak isteyen tüketicilere daha düşük birim işlem maliyeti, azaltılmış günlük operasyon yükü ve mali risk yönetimi gibi çok sayıda avantaj sağlayacak. Bu sayede daha fazla sayıda tüketicinin esnekliğinden faydalanma imkanı sunulacak.

Aydem Duyurdu. Nazilli elektrik kesintisi 27 Temmuz Cuma 2024 Kesinti yapılacak mahallelerin tam listesi Aydem Duyurdu. Nazilli elektrik kesintisi 27 Temmuz Cuma 2024 Kesinti yapılacak mahallelerin tam listesi

Toplayıcılar, belli bir kilovatsaatin üzerinde enerji tüketen çok sayıda tüketici ile anlaşarak, bu tüketicilerin enerjiyi verimli kullanmasını sağlarken, aynı zamanda gelir elde etmelerine de imkan tanıyabilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ