Didim’de yaptığı yağlı boya resimleri ile sanatını icra etmeye çalışan Ressam Umut Fırat Suvarioğulları, hem resim yapabileceği hem de satışa sunabileceği yer anlamda Didim Belediyesinden destek bekliyor. Didim Belediyesi’nden yer talep ettiğini ancak kendisine doğru olmayan yerlerin verildiğini söyleyerek bu durum karşısında çaresiz kaldığını söyledi.
Didim Belediyesi’ne başvurma sürecini anlatan Suvarioğulları, “Sezonun başında, Haziran ayının ortasında Didim Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne kendimi tanıtarak, Didim ressamı olduğumu, yaptığım işleri paylaştığım sosyal medya hesabımı anlattım, Didim’i tanıtıcı olduğumu ve internet sayfalarında Didim’in sembolü Medusa’yı kullandığımı söyleyerek Yalı Caddesi üzerinde yer talebinde bulunarak başvuruda bulundum. Didim’i tanıtıcı ve bir ayda bitmeyen, anlık resim çizmediğimi, mevcut hazır resimlerimi sergilemek istediğimi, aynı zamanda isterlerse siparişle alabileceğimi belirttim. Kültür müdürlüğünden görüştüğüm kişi benden çizdiğim resimlerin fotokopisi ile gerekli evrakları istedi ve ertesin gün götürdüğümde geri dönü sağlayacaklarını söylediler. Ancak ben oldukça bekledim ve olayın sonucunda yeniden belediyeye gittim. Kültür Müdürlüğü bana, eğer ki satış olacaksa konuyla zabıtanın ilgileneceği söylenince bende Zabıta Müdürlüğüne gittim. Görüştüğüm Zabıta Müdürü bana, bu sene yer ayrılamayacağını seneye yeniden başvuru yapmam gerektiğini söyledi. O noktada çaresiz hissettim kendimi çünkü belediyeden başka görüşebilecek kimsem kalmadı.” dedi.

Didimli Sokak Sanatcisinin Yer Isyani 494473 D4A0C9B850Df9Fb0F58D10E25Def83E2


Altınkum’da sanat sokağında belediye tarafından yer verildiğini fakat ağaçlık alanda resim yapmasının zor olacağını kaydeden Suvarioğulları, resim büyük olması nedeniyle dış etkenlerin de resim yapmasına engel olduğunu söyledi. Belediyenin daha sonra Kent Meydanında yer verdiğini kaydeden Suvarioğulları “Sonrasında bana Kent Meydanı’nda yer alabileceğimi söylediler, beni Kent Meydanı’nda ilk sıraya koydular ancak orası da çocuk parkıydı. Çocuklar top oynuyor, bisiklet sürüyordu. Benim resimlerimin emeği ve maliyeti yüksek, meydanda bir çocuk benim resmime zarar verse bana bunun hesabını ve karşılığını kim verebilecek? Aradan birkaç gün geçtikten sonra Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay Kent Meydanı’na ziyarete geldi. Başkan bana yerimden memnun olup olmadığımı sorduğunda, “Değilim ben çocuk parkındayım, benim müşteri portföyüm burada yok” dedim. Durumumu anlatmaya çalıştım ancak Hatice Başkan bana gergin yaklaştı, tartıştık ve sonrasında gitti.” ifadelerine yer verdi.
Suvarioğulları, daha sonra Yalı caddesindeki boş bir arazide mal sahibinin izniyle resimlerini astığını ve resim yapmaya çalıştığını kaydederek Zabıta ekiplerinin izni öne sürerek resimlerimi kaldırttı.

Didimli Sokak Sanatcisinin Yer Isyani 494473 Ccc78Af8Fb68A6A02C85Aa97Ff91E734-1

Ayşenur’un anneannesi Nevran Birden: “Gidip geleceğim dedi dönmedi” Ayşenur’un anneannesi Nevran Birden: “Gidip geleceğim dedi dönmedi”

“SUNULAN ALANLAR BİLİNÇSİZ"


Yalı Caddesi üzerinde onlarca sorun arasından yalnızca kendisinin kaldırılmasını eleştiren Suvarioğulları, “Orada duran iki ressam arkadaş sanatlarını icra edebiliyorlarken ben neden yapamıyorum? Ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum. Bana da orada bir yer açılabilirdi. Ben çok fazla öneride bulundum, Altınkum’da karanlık kalan ancak iki adet ışıklandırma ile canlanabilecek sokakları, Vakıflar arazisinin önünü ve benzeri yerleri önerdim. Beni çaresiz bırakmalarından dolayı ben kendi bulduğum çözümü uygulamak zorunda kaldım. Çamaltı ya da meydan katiyen alternatif değil. Zaten sunulan alanların bilinçsizce, cahilce söylenen şeyler olduğunu düşünüyorum. Benim resimlerinin kaldırıldığı gün, orada tanıştığım biri, buranın nasıl kaldırıldığını söyleyerek mantık aradı. Senin sergin nasıl engellenebilir, bu resimler nasıl böyle yasaklanabilir, diye.” ifadelerine yer verdi.

Didimli Sokak Sanatcisinin Yer Isyani 494473 55Acb7De9Ba0A0952112617F3C228Ed0

“DİDİM İÇİN ISRARCIYIM”


Suvarioğulları, son olarak, “Benim resimlerimi açtığım yeri ben canlandırmıştım, orası akşamları karanlık bir yer oluyor, çirkin görünüyor. Şimdi ise eski haline, karanlığa geri döndü. Ben Didim’de yaşıyorum, dışarıdan gelmedim, hayatımın geri kalanını burada tamamlayacağım. Beni sergi salonlarına çağırıyorlar ancak ben sergi salonlarında resimlerimi sergilemekten yana değilim. Halkın içinde olsun diyorum. Bu yüzden Didim’de bu kadar ısrarcıyım ancak buna belediyenin imkan tanıması gerekirken tanınmıyor. Biz de bir sanatçıyız. Biz de görsel sanatçıyız. Kent meydanında müzikli gösteriler yapıyor, oraya bir sürü paralar döküyor. Normalde bana para vermesi, kendisinin ışıklandırma yapması lazım. Ben kendi cebimden para ödeyerek spot ışıklar aldım. Ama buna rağmen böyle bir muameleye maruz kaldım. Bu aslında Didim’e yapılmış bir haksızlık.” dedi.

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN