15 Ocak 2025’te çıkarılan kanunla birlikte, tarım sektöründe faaliyet gösteren ve ÇKS’ye kayıtlı olan üreticiler için zorunlu sosyal güvenlik uygulaması yürürlüğe girdi. Muafiyet belgesi bulunmayan çiftçiler, 15 Temmuz 2025’ten itibaren otomatik olarak BAĞ-KUR’lu sayılmaya başladı.
Bu kapsamda ölüm aylığı, dul ve yetim aylığı, 65 yaş maaşı gibi sosyal yardımlardan faydalanan kişilerin, eğer muafiyet belgeleri yoksa bu gelirlerinin kesilmesi ya da düşürülmesi söz konusu olacak.
Aylıklar tehlikede! Uzmanlar uyarıyor
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Okan Güray Bülbül, düzenlemeye dair önemli uyarılarda bulundu. Bülbül’e göre, gelir sınırının üzerinde kazancı olan çok sayıda kişinin aylıklarının kesilme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Adana'dan çağrı: Geçiş süreci uzatılmalı
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, uygulamanın çiftçilerin sosyal güvenceye kavuşması açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Ancak çok sayıda çiftçinin yeni düzenlemeden haberdar olmadığını vurgulayan Doğru, geçiş sürecinin uzatılması gerektiğini belirtti.
BAĞ-KUR’a geçiş süreci nasıl işliyor?
Yeni sistem, 7538 sayılı Kanun’un 16. maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na eklenen hüküm sayesinde yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, Ziraat Odaları, ÇKS’ye kayıtlı olan tüm üyelerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmekle yükümlü hale geldi. Bildirimle birlikte, muafiyeti bulunmayan çiftçiler otomatik olarak sigortalı sayılıyor.
Çiftçilerin ne yapması gerekiyor?
Muafiyet hakkı bulunan çiftçilerin, ilgili belgeleri il/ilçe SGK müdürlüklerine sunmaları gerekiyor. Aksi takdirde BAĞ-KUR kaydı otomatik olarak başlayacak ve sosyal yardım ödemelerinde kesinti riski doğacak.