Konu hakkında konuşan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, açıklamasında, ‘İlk kez tespit edilen mantarla ilgili çalışmalarını sürdüren EKODOSD bilim danışmanı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkekul, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz’un makalesi  yayımlandı’ dedi. 

MANTARIN İZİNE KUŞADASI’NDA RASTLADIK VE İNCELEMEYE ALDIK

Prof. Dr. Ali Çelik “Ülkemiz bahar ayları geldiği zaman çevremizde farklı mantarların yetiştiğini görmekteyiz. Aydın ilinin Kuşadası ilçesinde Ege ve Akdeniz ikliminin etkileri görülür ve bu bölge mantar çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Bahar ayları ile birlikte bölgemizde Kuzugöbeği (Morchella sp), Çayır mantarı (Agaricus sp.), Çakşır mantarı ve Kayın mantarı (Pleurotus sp.) ve Truffle (Tuber sp.) gibi bazı lezzetli mantar türleri yetişmektedir. Bu yenilen mantarlar ile aynı zamanda Öldürücü Zehirli bir mantarda yetişmektedir, “Galerina venenata”. Arazi çalışmalarımız sırasında Mart ayında bu mantarı Kuşadası ilçesinin farklı alanlarından topladık ve örnekleri laboratuvarımızda inceledik. Daha sonra bu örneklerin DNA dizilimini elde ettik. Bu şekilde detaylı çalışmamızın amacı, bu mantarın “adının ve soyadı” doğru olarak belirlemektir. Çünkü mantar doğru teşhis edilemeyince, tedavide doğru yapılamamaktadır."

Kusadasinda Olumcul Zehirli Mantar Tespit Edildi 455763 996568Ea7F0D6Fe585E8A7E6A54B1D69

ÜLKEMİZDE BU MANTAR TÜRÜ İLK KEZ KUŞADASI’NDA RAPOR EDİLDİ 

"Dünyada ki en zehirli mantarlar Amanita cinsi içerisinde yer alır. Amanita, toksik peptitler yani “Amatoksin” denilen bileşikleri içermektedir. Kuşadası’ndan belirlenen bu mantar, Amanita cinsinde bulunan öldürücü peptitler yani Amatoksinlerden, α- ve β-amanitin'i içermektedir. Bu öldürücü Amotoksinler maddeye sıkı bir şekilde bağlanırlar. Yani onların etkisini ısıtarak yok edemezsiniz. Bu nedenle içerisinde Amotoksin ihtiva eden zehirli bir mantarı pişirmek, onların öldürücü etkisini azaltmaz." 

Kusadasinda Olumcul Zehirli Mantar Tespit Edildi 455763 7Ba907870E3D819F0B308470B15E9465

GALERİNA VENENATA ZEHİRLİ BİR MANTAR TÜRÜDÜR

"Bu mantarın 30-40 gram kadarı yetişkin bir insanı öldürebilir. Tüketilmesiyle beraber 6 ila 24 saat (yaş, cinsiyet ve genetik yapıya göre değişir) içinde gastroenterit semptomları ortaya çıkacaktır. İlk olarak mide ağrısı, kusma veya ishal, ardından karaciğer ve böbrek hasarına sebep olmaktadır. Erken tanı konmaz ve hızlı tedavi uygulanmaz ise karaciğer hasarı yoğunlaşır, ağır vakalarda başarısızlığa, karaciğer nakline ve hatta ağrılı ölümlere yol açabilmektedir.  Ülkemizde yenen mantar türlerinin sayısı oldukça fazladır. Zehirlenmeye sebep olan mantarların sayısı ise çok azdır. Bu gibi çalışmalar ile zehirli mantarlar ile ilgili farkındalık oluşturmaya devam edeceğiz. Yaptığımız çalışmalar süresince destek olan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e de teşekkür ederiz.” dedi.

Kusadasinda Olumcul Zehirli Mantar Tespit Edildi 455763 184Eb73Cb88B7Fd20048F8A0B5Cbb2Ae

DAHA NİCE YENİ TÜRLER KEŞFEDİLEREK İNSANLIĞA KAZANDIRILACAK

Kuşadası’nda daha önceki yıllarda da endemik mantar türleri tespit edilmişti. Türkiye’de kuzeyde Kaz Dağları, güneyde Kuşadası bölgesinde içinde Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın da olduğu Samson Dağları, biyolojikçeşitlilik açısından zengin türlere ev sahipliği yapan çok özel doğa alanlarıdır. Milli Parkla birlikte aynı coğrafik ve ekolojik özelliklere sahip Samson Dağları’nın bütüncül olarak korunması ve geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınması gerekir. Bu ormanlık alanın da Milli Park sınırlarına dahil edilmesi hem korunmasını sağlayacak hem de bilim insanlarının çalışmaları sonucunda daha nice yeni türler keşfedilerek insanlığa kazandırılacaktır.
Kusadasinda Olumcul Zehirli Mantar Tespit Edildi 455763 2610139D4B62D964Aed3632A6Cd19A50

Muhabir: AYLİN ESER