Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da kuru incir sezonu başladı. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte ilk kuru incir alım töreni, Aydın Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi. Törene, Aydın Valisi Yakup Canbolat, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Tarım ve Orman İl Müdürü Ayhan Temiz, ilçe ziraat odası başkanları ve üreticiler katıldı.
Sezonun ilk kuru inciri, sembolik olarak Aydın Ticaret Borsası tarafından kilosu 800 TL’den satın alındı. Buharkent’ten 4, Kuyucak’tan 2, Köşk’ten 2, Germencik’ten 4 ve İncirliova’dan 1 olmak üzere toplam 13 üretici yaklaşık 151 kilo sezonunun ilk incirini Borsa’ya teslim etti.
“16 BİN İNCİR ÜRETİCİMİZ VAR”
Yeni sezonun hayırlı olmasını dileyen Vali Canbolat, “Dağlarından yağ, ovalarından bal akan gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olarak tarif edilen Aydınımız coğrafi konumu, tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli vasıflı insan gücüyle hem tarım Şehri olması bakımından, hem de ihracatta söz sahibi bir il olması bakımından Ege bölgesi ve ülkemizin hızla gelişen illerinden biri konumundadır. İlimizin en büyük potansiyellerinden birisi incir üreticiliğidir. İncir hemen her dinde kutsal bir meyve olarak anılmakta ve insanlar tarafından rağbet görmektedir. İncirin anavatanı Türkiye'dir. Dünyanın ve ülkemizin en kaliteli inciri, toprak yapısı ve ikliminden dolayı Aydın ve ilçelerinde yetiştirilmektedir. İncir ilimizin AB tescilli coğrafi işareti olan da ilk ürünüdür. İlimizde incir bahçeleri Büyük Menderes Havzası'nın kuzey kesiminde Söke çevresinden başlayarak doğuda Buharkent ilçemize kadar devam etmektedir. Güney kesiminde ise Bozdağ'ın, Yenipazar, Koçarlı ve Karacasu toplu incir bahçelerinin bulunduğu ilçelerimizdir. Yaklaşık 16 bin çiftçimiz incir üretimiyle işgal etmektedir.” dedi.
“İLK SIRADA YER ALIYORUZ”
Aydın’da incirin katma değerini arttırmak amacıyla 167 adet incir deposu ve 142 adet incir işletmesinin bulunduğun kaydeden Vali Canbolat, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2023 yılı verilerine göre Türkiye'de 356 bin tonluk üretimle Dünya incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. 2024 yılında ülkemizde 375 bin ton yaş incir üretimi gerçekleştirilmiş. Bu üretimin yaklaşık 210 bin tonu ise sadece Aydın elimizden elde edilmiştir. Dolayısıyla Aydın ilimiz Türkiye genelinde incir üretiminde ilk sırada yer almakta ve bu alandaki liderliğini sürdürmektedir. Valilik olarak ilimiz ve ülkemiz ekonomisinde bu derece öneme sahip olan incirin üretimden pazarlanmasına kadar her safhasında üreticilerimiz ve ticaret erbabımızın her zaman yanında olduğumuzu ifade etmek isterim. Sadece incir üretimi değil diğer alanlarda da üretim ve istihdam sağlayacak tüm projelere mümkün olabilecek her türlü destek ve kolaylığı sağlayabilmek başlıca amacımızdır. Dinamik ekonomisi Sahip olduğu yatırım potansiyeli, nitelikli iş gücü ile valiliğimiz bir sorun çözüm ortağı misyonuyla çiftçilerimizin, yatırımcılarımızın ve aydına yararlı iş ve hizmet yapmak isteyenlerin her zaman hizmetindedir. Kuru incir sezonunun hayırlı uğurlu olması temennisiyle tüm üreticilerimize ve ticaret erbabımıza bereketli ve bol kazançlar temenni ediyor yeni sezonun ilk kuru incirini sembolik fiyatla 800'dan alarak kuru incir sezonunu açıyoruz.” diye konuştu.
“AYDIN’DAN 43 BİN TON İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Aydın’ın sadece Türkiye'de değil dünyada da kuru incir üretiminin en fazla yapıldığı il olduğunun altını çizen Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur ise “Aydın ve ilçelerinde geçtiğimiz 2024-2025 sezonunda toplamda 56 bin tona yakın kuru incir üretimi gerçekleşti. Toplam Türkiye üretimi de yaklaşık 70.000 ton civarında. Geçtiğimiz yıl müstahsilden alış ortalaması borsalarımızda tescil edilen rakam olarak 173 lira 47 kuruş olarak gerçekleşti.
Özellikle tarım ürünlerinin nispeten bir önceki yıla göre daha ucuz fiyatlarla satıldığı bir yılda bu rakamın ortalama rakamının karşılanmasına üretimimizi oldukça memnun etti. Şu ana kadar toplam 57 bin 320 ton ihracatımız söz konusu. Ülke olarak bu ihracatın da 43 bin 213 tonu Aydın'dan gerçekleştirildi. Bakanlığımız nezdinde yürütülen rekolte tespit çalışmaları halen devam etmektedir. Rekolte ile alakalı şu anda çok gerçekçi bir rakam belirtemiyorum ancak geçtiğimiz yılki üretim kadar bir üretime sahip olacağımız bekleniyor. İnşallah bu üretim sezonu üreticimize, tüccarımıza, işletmecilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Özellikle üreticimiz sevindirici bir fiyatla ürünlerini satarsa bu ilimizin ekonomisine de çok ciddi katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla ülkemiz ekonomisi de bundan nemalanacaktır.” şeklinde konuştu.
“250 LİRA FİYAT ÜZERİNDEN AÇILIŞ BEKLİYORUZ”
Bu yılki incirin fiyatı ve rekoltesinden de bahseden Başkan Çondur, “Geçtiğimiz yıl ortalama yaklaşık 250 liralardan sezon kapandı ve geçtiğimiz sezona ait ürünlerde bu sene stokla devir olmadı. Yani stok devrinin olmaması bizim için sevindirici bir durum. Geçen seneden incir devretmediği için bu sene inşallah piyasada alakalı olur diye umuyoruz. Tabi Avrupa'da yaşadığımız bazı sıkıntılar var. Özellikle toksinden dolayı geçtiğimiz sezon mevsimsel sıkıntılar yaşadık. Tabi, bu ihracatçılarımızı da biraz zora soktu diyebilirim. İhracatçılarımız sağ olsun özverili çalışmalar sonucunda geçtiğimiz yıl ürettiği ürünlerini yurtdışına satmayı başardılar. Umarız bu sene toksin ile alakalı aynı mevsimsel sıkıntıları yaşamayız. Devir malı olmadığı için geçtiğimiz yılda 250 lira civarında kapandığı için genellikle olağanüstü durumlar olmadığı sürece bir önceki yılın kapanış fiyatlarına yakın bir fiyattan açılış olur. Biz de 250 ve üzeri fiyat üzerinden sezonun açılacağını tahmin ediyoruz. Tabii ki ama serbest piyasa bu. Şartlar neye getirir, onlar yakın zamanda belli olacak. Rekolte ile ilgili dediğim gibi bakanlığımızın rekolte tespit çalışmaları hala sürmekte, devam ediyor. Onlar da bir hafta içinde tahminim rekolte tespitini kamuoyuyla paylaşılır.” ifadelerini kullandı.











