Dünyanın en kaliteli kuru incirlerinin üretildiği Aydın’da, Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline sahip incirde hasat sürüyor. Binlerce üreticinin önemli gelir kaynağı olan incirde, tüccarlar henüz alıma başlamazken, küçük işletmeler piyasaya girdi. En kaliteli incir olarak bilinen 36-41 numaralı ürün, 350-400 lira arasında alıcı bulmaya başladı.

Geçen yıl aynı kalite incirin 250-300 liradan satıldığını hatırlatan Şuayip Acar, “Yeni mahsul kuru inciri şu anda küçük işletmeler alıyor. Henüz kürek malı çıkmadı. Paketçiler dediğimiz küçük işletmeler, 36-41 diye ifade ettiğimiz birinci sınıf inciri 350-400 liradan alıyor. İncir temiz olduktan sonra 400 liralık fiyat uygundur ve üreticiye kazandırır. Bu seviyede kalırsa memnun oluruz. Düşmesi üreticiye zarar verir” dedi.

REKOLTE VE KALİTE YÜZ GÜLDÜRÜYOR
Tüccarların henüz piyasaya girmediğini, ürünün çoğalmasını beklediklerini ifade eden Acar, rekolte ve kalitenin bu yıl çok iyi olduğunu söyledi. Acar, “İncirde geçen yılki gibi sorunlar bu sezon yaşanmadı. Mahsulün hem kalitesi, hem verimi çok güzel. İncirin içi dolu, bu da piyasada değer bulmasını sağlıyor” diyerek üretici açısından umut verici bir sezon yaşandığını dile getirdi.





