Hazine ve Maliye Bakanlığı: Nakit dengesi 236 milyar açık verdi Hazine ve Maliye Bakanlığı: Nakit dengesi 236 milyar açık verdi
Pamuk fiyatları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 18-20 lira bandında seyrederken girdi maliyetlerindeki artış çiftçileri düşündürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca geçtiğimiz yıl 1 lira 60 kuruş olarak açıklanan pamuk priminin, bu yıl aynı tutarla sınırlı kalması pamuk üreticilerini üzdü. Aydınlı çiftçiler pamuk üretiminden uzaklaşmaya başladı.

6 İLÇEDE ÜRETİM YAPILIYOR

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, pamuk ekim alanlarındaki azalmaya dikkat çekti. Aydın’da Ziraat Odaları’nda 135 bin kayıtlı üye olduğunu ve 31 Aralık’ta tamamlanan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre il nüfusunun yüzde 50’sinin tarımla iştigal ettiğini belirten Kendirlioğlu, pamuk üretimin kentin önemli tarımsal faaliyeti arasında yer aldığını belirtti. Pamuğun stratejik bir ürün olduğunun altını çizen Kendirlioğlu, “İlçelerin büyük kısmında şuan pamuk üretimi yapılmıyor. Söke, Koçarlı, İncirliova, Germencik, Efeler ve Nazilli’de kısmen pamuk ekim alanları bulunuyor. Pamuk tarımının daha da azalmasını istemiyoruz. Üretim devam etmeli. Pamuk üreticisi ateşten gömlek giymiş durumda, zarar etmedik ama çok bir para kazanamadık. 2 sene önceki pamuk fiyatlarında biz hiç prim konuşmadık. Prim talebinde de bulunmadık. Bizi kurtaran yıllarda destek istemiyoruz. Kötü günlerde devlet arkamızda olsun istiyoruz” dedi.

PRİM DESTEĞİ ARTMALI

“Rekolte, kalitede dünya ile rekabet edecek konumdayız” diyen Kendirlioğlu, “Geçtiğimiz yıl 1 lira 60 kuruş olan pamuk priminin bu yıl aynı tutarla sınırlı kalması bizleri üzdü. Geçen sene pamuk fiyatları 18-19-20 lirayken bu yıl da aynı fiyatlarda. Hiçbir artış kaydedilmedi. Geçen yıl ki prim fiyatları ile bu yılki prim fiyatı aynı. Biz, fiyatlar oluştuğunda primin 5 lira olması gerektiğini düşünüyoruz. Pamuk stratejik bir ürün. Pamuk üretimi devam etmeli” diye konuştu. Kendirlioğlu, pamuk üreticisine dekarda 6 bin lira olarak verilen banka desteği limitinin 10 bin liranın üstüne çıkarılmasını talebinde de bulundu.