Her insan vücudu bizimle birlikte yaşayan, bedensel işlevlerimizi ve sağlığımızı desteklemeye yardımcı olan trilyonlarca mikroorganizmaya ev sahipliği yapar. Taşıyabileceğimiz mikropların bazı türleri zararlı olabilir. Ancak faydalı mikroorganizmalar olan probiyotikler, zararlı türlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olarak enfeksiyonlara karşı bağışıklığımızı güçlendirir.Probiyotikler ne işe yarar?Probiyotikler, bağırsaklarınızdaki canlı, faydalı mikroplar katarak bu toplulukları güçlendiren gıda ve sağlık ürünleridir. Vücudumuzun farklı yerlerinde yaşayan faydalı mikroplar bize çeşitli şekillerde yardımcı olurlar. En önemli yollardan biri bizimle yaşamak isteyebilecek daha zararlı bakteri, mantar, virüs ve parazit türleriyle mücadele etmektir. Probiyotikler teorik olarak faydalı mikropların yanında savaşır.
  • Bağırsak sağlığınızı zayıflatan bir hastalık geçirdiyseniz,
  • Bağırsak sağlığını zayıflatacak bir antibiyotik kullandıysanız,
  • Yiyecek seçimleriniz bağırsağınızı korumuyorsa,
  • Atopik dermatit ve akneden şikâyetçiyseniz,
  • Günlük stres kaynaklı zihinsel yorgunluğunuz varsa,
Sağlığınızı yeniden kazanmak için probiyotikleri tercih edebilirsiniz.Hangi probiyotikler etkilidir?Bir probiyotiğin sağlığınıza fayda sağlaması için şunları sağlaması gerekir:
  • Vücudunuz için faydaları kanıtlanmış bir çeşitlilikte olmalı,
  • Tüketilmesi veya vücudunuza uygulanması güvenli bir formda olmalı,
  • Ticari süreçlerde zarar görmeyen canlı mikropları içermeli,
  • Sindirim sisteminizdeki yolculukta hayatta kalabilmeli (eğer ağızdan alınan bir probiyotikse)
Probiyotik almanın riskleri veya yan etkileri var mı?Probiyotiklerin güvenliği konusundaki araştırmalara göre sağlıklı insanların alması güvenli görünmektedir. Halk arasında yaygın ve düzenli kullanımları uzun bir geçmişe sahiptir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için küçük bir olumsuz yan etki riski vardır. Buna bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişiler, kritik hastalıkları olan kişiler ve erken doğmuş bebekler dâhildir.Tüm probiyotikler aynı değildir. Farklı mikrop türleri vücudunuzda farklı şekilde işlev görür, dolayısıyla farklı türler sizin durumunuz için daha iyi veya daha kötü olabilir. Bu nedenle takviye ürün kullanmadan önce mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışın.ReferanslarAbdelhamid AG, El-Masry SS, El-Dougdoug NK. Probiyotik Lactobacillus ve Bifidobacterium suşları, genom madenciliğiyle ortaya çıkan güvenlik özelliklerine, antiviral aktivitelere ve konakçı yapışma faktörlerine sahiptir ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6883010/ ) . EPMA J. 2019 5 Eylül;10(4):337-350. Erişim tarihi: 29.10.2023.Bruno, G. Popüler probiyotikler: Lactobacilli ve Bifidobacteria ile ilgili en son gelişmeler ( https://www.nutriionaloutlook.com/view/popular-probiotics-the-latest-on-lactobacilli-and-bifidobacteria ) . Beslenme Görünümü . 2022 9 Aralık. Erişim tarihi: 29.10.2023.ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (ABD,). Probiyotikler: Bilmeniz Gerekenler ( https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know ) . Son güncelleme tarihi: 8/2019. Erişim tarihi: 29.10.2023.