Bugün size koca yürekli bir adamdan bahsedeceğim.Dün akşam 'Dilek Taşı 'dizisindeki oyunculuğuna hayran kalıp eşimle birlikte hakkında araştırma yaptık.Aslında onun yaptıkları bir köşe yazısında anlatılamayacak kadar kocaman. Gönlü kadar.Adı: Turgay Tanülkü
18 Temmuz 1953 tarihinde Uşak'ta doğmuş
Tiyatroya ilgisi vardı. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden 1976 yılında mezun olmuş.Mezun olduktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'nda oyuncu olarak görev yapmaya başladı. 1970-1971yılları arasında Leningrad'da Leningrad Tiyatro Akademisinde Psikodrama kurslarına katıldı ve Psiko jimnastik eğitimi almış.1983 yılından beri Tiyatro ve Psikodrama dersleri vermekteymiş.
70’li yıllarda 7 yıl Sinop ve Ulucanlar cezaevinde kalmış.ATV’de yayınlanan “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisinde Şahin Ağa karakterini canlandırmış.Tanülkü, “Son Kuşlar” adlı oyununu 60'ın üstünde şehirdeki cezaevlerinde oynuyormuş. Oyunculuğu ve yardımseverliği ile bilinen Turgay Tanülkü, bu zamana kadar 450'nin üstlüde temsil sergilemiş. En az 100 bin mahkûm ve 20 bin personel oyunu seyretmiş.Cezaevinde gördüğü işkenceler yüzünden fiziki olarak baba olma yetisini kaybettiği için 26 çocuk evlat edinmiş. Evlat edindiği çocukların bazıları cezaevinde doğmuş, bazılarını da sokaklarda.
Bu çocukların 11’ini evlendirmiş. Torunları ile birlikte 101 kişilik bir aileye sahip olan Tanülkü, 17 çocuğu üniversitede okutuyor. 6 çocuğu köyde yaşıyormuş.Okuttuğu çocukların ikisi savcı, biri avukat, dördü devlette yönetici, ikisi subay, ikisi oyuncu olmuş.
Çocuklarını tiyatro öncesinde Ankara OSTİM’deki eşiyle açtığı çay ocağının geliriyle okutan Turgay Tanülkü, sonrasında tiyatro oyunlarından ve dizilerden elde ettiği gelirlerle okutuyormuş.Turgay Tanülkü, körler okulu, çocuk ıslahevleri ve Türkiye'de 11 tane merkezi cezaevinde tiyatro grupları kurmuş. Bazı dönemler Dokuz Eylül, Bilkent, Kültür üniversitelerinde, Konya, Kastamonu, Tokat, Isparta'da tiyatro oluşumlarında çalışmış.Manisa'da tiyatro çalışmaları yapıyormuş.1987-1989 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne ve Görüntü Sanatları Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk bölümünde Rol ve Sahne derslerinde öğretmenlik yapmış.Halen Devlet Tiyatroları sanatçısı olan Turgay Tanülkü, çok sayıda sinema filmi ve dizi filmlerde rol almış, seslendirme çalışmaları yapmış.“Kıssadan Hisseler” ile dizi oyunculuğuna başlayan Tanülkü, "Ferhunde Hanımlar", “Güllerin Savaşı”, “Acı Hayat”, “Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi”, “Aşk ve Ceza”, “Fikrimin İnce Gülü”, “Avrupa Yakası”, “Kurtlar Vadisi” ve “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” gibi çok seyredilen televizyon dizilerinde rol almış.Turgay Tanülkü, televizyon dizilerinin yanı sıra “Eşrefpaşalılar”, “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”, “Devrim Arabaları”, “Zincirbozan”, “Yaşamın Kıyısında”, “Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım”, “The İmam”, “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” gibi çok sayıda sinema filminde oynamış.Turgay Tanülkü, “Kral Lear”, “III. Selim”, “Fehim Paşa Konağı”, “Kamyon”, “Genç Werther'in Yeni Acıları”, “Barut Fıçısı”nın da aralarında bulunduğu çok sayıda tiyatro oyununda da sahneye çıkmış.
Dizi ve tiyatro çalışmalarına devam eden Tanülkü, cezaevlerine ve çocuklarına desteğini sürdürmekteymiş.Mesleğini iyilik adına kullanması ve yardımseverliğiyle hapishaneyi “Medrese-i Yusufiye” gibi gören yaklaşımından dolayı Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsani Değerler Ödülü takdim edilmesi uygun görülmüş.Şu anda da Kanal D 'de yayınlanan 'Dilek Taşı' dizisinde boy gösteriyor bu dev adam.
Nasıl adam değil mi?
Adam olmak yürek ister arkadaş.
Çene değil.(Onu daha detaylı tanımak istiyorsanız Yotube kanallarındaki röportajlarını izleyin. Hayranlığınız kat kat artacaktır.)Sağlıcakla...