Kış aylarının gelmesiyle beraber başlayan kemik ağrıları, güçsüz kalan bağışıklık ve beraberinde bir türlü geçmek bilmeyen soğuk algınlığı şikâyetleriniz varsa dikkat! D vitamini seviyeniz düşük olabilir.
D vitamini, vücudumuzda güneş ışığı aracılığıyla üretilebilen ve yağda çözünen bir vitamindir. D vitamininin en hayati işlevi vücuttaki kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik oluşumunda önemli bir görev üstlenmesidir. Aynı zamanda normal bağışıklık fonksiyonlarına destek sağlamaktadır. D vitamini üretimi başlıca güneş ışınları aracılığıyla deride oluşmaktadır ancak güneş ışığının sınırlı olduğu bölgelerde ve mevsimlerde D vitamini düzeyi yetersiz kalabilmektedir. D vitamini seviyesi kan tahlili aracılığıyla öğrenilebilir.
Peki, D vitamininin vücudumuzdaki olumlu etkileri nelerdir?
• Kemik sağlığı ve kas gücünü artırır.
• Kalp sağlığını korur.
• Tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltır.
• Bağışıklık sistemini destekler.
• Demans ve Alzheimer riskini azaltır.
Eksiklik
D vitamini eksikliği; beslenmedeki eksiklikten, vücuttaki emilimin zayıf olmasından veya metabolik olarak daha yüksek miktarlara ihtiyaç duyulmasından kaynaklanabilir. D vitamini eksikliği riski yüksek olan diğer kişiler şunlardır:
• Bağırsak sistemi hastalıklarına sahip kişiler
• Obeziteye sahip kişilerin kanındaki D vitamini düzeyleri daha düşük olma eğilimindedir. D vitamini fazla yağ dokularında birikir ancak ihtiyaç duyulduğunda vücut tarafından kolaylıkla kullanılamaz. İstenilen kan seviyesine ulaşmak için daha yüksek dozda D vitamini takviyesi gerekebilir.
• D vitamininin emildiği ince bağırsağın üst kısmının alındığı gastrik bypass ameliyatı geçiren kişiler.D vitaminini fazla kullanmak sakıncalı mıdır?
D vitamini zehirlenmesi çoğunlukla takviye almaktan kaynaklanır. Gıdalarda bulunan vitaminin düşük miktarlarının toksik seviyeye ulaşması pek olası değildir ve yüksek miktarda güneşe maruz kalmak toksisiteye yol açmaz çünkü ciltteki aşırı ısı D3'ün oluşmasını engeller. Doktorunuzun gözetiminde olmadığı sürece günlük 4.000 IU'dan fazla D vitamini takviyesi almamanız tavsiye edilir.
Biliyor muydunuz?
Güneşli bir ofiste güneş ışınlarını yakalamak veya araba kullanmak ne yazık ki D vitamini elde etmenize yardımcı olmaz çünkü pencere camı UVB ultraviyole ışınını tamamen bloke eder. Kanınızda yeterli düzeyde vitamin olmaması durumunda gıdalar ve takviyeler aracılığıyla da D vitaminini alabilirsiniz.
*Herhangi bir takviye kullanmadan önce hekiminize ve eczacınıza danışın.