Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, Dünya Veteriner Hekimleri Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında meslektaşlarının Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nü kutlayan Başkan Şahin, yaşadıkları sorunları dile getirerek çözüm istedi.

“HİZMET ETMEKTEN ASLA GERİ DURMUYORUZ”


Başkan Şahin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği üzere, her yıl, nisan ayının son cumartesi günü, tüm dünyada, “Dünya Veteriner Hekimler Günü” kutlanmaktadır. Veteriner Hekim meslektaşlarımız, tarihimiz boyunca, bugün olduğu gibi, mesai mefhumu olmaksızın, son derece fedakar ve başarılı çalışmalarla, ülkemizin olağan ve olağanüstü tüm süreçlerinde, hayvan sağlığı, halk sağlığı, gıda güvenliği ve çevre sağlığı alanlarında büyük hizmetler sunmuşlardır. Bu onurlu mesleğin, geçmişten gelen şan ve şerefle hizmet etme mirasını, bizler de günümüzde alnımızın akıyla taşımak için var gücümüzle mücadele ediyor, asla geri durmuyor, reva görülen her türlü özlük hakkı kaybına rağmen ön saflarda vatanımız, milletimiz ve ülkemiz için hizmet etmekten asla geri durmuyoruz.”

Nazilli’de özel eğitim öğrencileri diyabete karşı bilgilendirildi Nazilli’de özel eğitim öğrencileri diyabete karşı bilgilendirildi

Veteriner Hekimlerin Prangalarini Sokun 465064 578Acce83Fccb0B7456755Fe902B1Dee

FEVZİ ÇAKMAK’IN SÖZÜNÜ HATIRLATTI


Başkan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Zorlu Milli mücadele dönemlerimizde, ordumuzun lojistik ve besin kaynağını oluşturan hayvanlarda ortaya çıkan ve ordumuzun gücünü büyük ölçüde zayıflatan, sığır vebası, ruam ve benzeri hastalıklarla yine Veteriner Hekimlerimiz mücadele etmiş, ellerini değil canlarını taşın altına koyarak, türlü riskler altında bu hastalıkları ortadan kaldırmış ve ordumuzun eski gücüne kavuşmasında çok stratejik bir rol oynamışlardır. Bu ve saymakla bitmeyecek nice büyük hizmetlerimiz üzerine, Mareşal Fevzi Çakmak “Eğer Türk Veteriner Hekimleri olmasaydı, İstiklalimizi kazanamayacaktık.” demiş ve tarihe önemli bir not düşmüştür. Yakın zamanda atlattığımız Covid Pandemisi sürecinde de, ülkemizde ve dünyada, insanların kullanımına sunulan covid aşılarının üretim süreçlerinin büyük bölümünde yer almış ve bu aşıları kullanıma hazırlayarak insanlığa büyük hizmetlerde bulunmuşlardır. Yerli ve milli aşımızın da, bir Türk Veteriner Hekim Bilim İnsanı tarafından geliştirildiği de zaten hepimizin malumudur.”

“SAĞLIK CAMİASINDAN DIŞLANDIK”


Şahin, açıklamasına şöyle devam etti: “Gelişmiş ülkeler, gıda ve sağlık alanının neredeyse tamamında Veteriner Hekimlerden üst düzeyde faydalanırken, ülkemizde maalesef 80’li yılların sonunda, yıllarca büyük hizmetler vermiş olan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatları kapatılmış, günümüzde dahi yerine henüz etkili bir teşkilat kurulamamıştır. Ne sağlık bakanlığında, ne de tarım ve orman bakanlığında, Veteriner Hekimlerimizin tüm bilgi birikim ve donanımlarını kullanabilecekleri, ülkemizin istifadesine sunabilecekleri bir yapılanma oluşturulamamıştır. Resmi unvanı Veteriner Hekim olan bu kadim mesleğin mensupları, her geçen gün sağlık camiasından dışlanmış, hekim gibi görülmemiş, sağlık çalışanlarının lehine çıkarılan kanun ve yönetmeliklerde de hep kapsam dışına itilmişlerdir. Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik çıkarılan kanunlarda dahi Veteriner Hekimlere yer verilmemiştir. Ne çalışan Veteriner Hekimler ne de emekli veteriner hekimlerimiz hak ettiği maddi ve manevi değeri, desteği görememiş, adeta üvey evlat muamelesine maruz bırakılmışlardır. Biz veteriner hekimler hiçbir zaman, hakkımızın bir fazlasına göz dikmedik, birçok insanın büyük paralar ve haklar karşılığında dahi yapmaktan, icra etmekten çekineceği bu zorlu mesleği biz yıllardır her türlü hak kaybına rağmen, uğradığımız tüm haksızlıklara rağmen baş tacı yaptık, en iyi şekilde icra etmek için yeri geldi ailemizi, çocuklarımızı, aşımızı ikinci plana attık. Mezbahanelerde, yollarda, çiftliklerde, kliniklerde çok sayıda meslektaşımızı şehit verdik, çok sayıda meslektaşımız uzuv kayıpları yaşadılar, mesleğimizi icra edemez hale geldiler. Aldığımız bu risklerin maddi hiçbir karşılığı olamaz, bu meslek sadece maddi karşılık için de zaten icra edilemez, sürdürülemez. Bizim artık canımıza tak eden konu, sürekli sağlık camiasından dışlanmak, sürekli haksızlığa maruz bırakılmaktır. Bizim canımızı yakan şey, Üvey Evlat yerine konmaktır.”

ŞAHİN’DEN ÇAĞRI


Şahin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bizler de, Dünya Veteriner Hekimleri Gününü günlerce kutlamalar, şenlikler düzenleyerek icra etmek isteriz. Ancak yıllardır maruz kaldığımız bu haksızlıklar, kronikleşmiş, gangren haline gelmiş problemler, motivasyonumuzu önemli derecede kırmış, mesleğimizin sürdürülebilirliğini neredeyse imkansız hale getirmiştir. Meslek örgütü olarak, tüm diyalog kanallarını, hukuki mücadele yöntemlerini kullanmış olmamıza rağmen, ne yasama organında ne yürütme organında ne de yargı organında gayretlerimiz karşılık bulamamıştır. Yılda bir defa tüm dünyada coşkuyla, şenliklerle kutlanan bu kıymetli gün maalesef bizim için bir farkındalık oluşturma, dert anlatma, yakınma gününe dönüşmüştür. Hükümetimizin, bürokrasimizin, yargı organlarımızın, siyasi partilerimizin vicdanlarına sesleniyoruz, gelin artık bu kronikleşmiş problemlerimizi ortadan kaldıralım, kutsal veteriner hekimliğin pranglarını söküp atalım, bu kadim mesleği tam anlamıyla insanlığın istifadesine sunalım.”
 

Kaynak: HABER MERKEZİ