Tarihi Yaşköprü'nün son durumu hakkında açıklama yapan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, 'Özellikle yağışlardan sonra yukarı havzadan gelen insan kaynaklı çöpler ve doğadan gelen ağaç ve odun gibi atık maddeler, köprünün altında suyun geçtiği kemerleri tıkaması sonucu, tarihi yapının arkasında atıklar ve çöpler yoğun bir şekilde birikim yapıyordu' dedi.

YAPTIĞIMIZ MÜRAACATLAR ÇÖZÜM OLMUYOR

Tarihi Köprünün ağaç kütüklerinin baskısıyla zarar görmesinin engellenmesi ve yapının arkasında biriken çöplerin ve atıkların toplanması için DSİ Bölge Müdürlüğü’ne müracaat etmiştik. DSİ’den gelen cevap yazısıyla; Söz konusu köprü, SİT alanı içerisinde olması nedeniyle Aydın kültür Varlıklarını Koruma Bölge kurulu Müdürlüğü’nden gerekli izinler alındıktan sonra, karayolları yetkililerinin denetiminde temiz çalışması yapılabileceği, Bölge Müdürlüğü’nce de, Sarıkemer mahallesinde ve Büyük Menderes nehri üzerinde bulunan Tarihi Taşköprü’nün memba tarafında biriken malzemelerin 29 Ocak 2024 tarihinde yapılan makineli çalışma ile alınarak suyun rahat bir şekilde akışının sağlandığı tarafımıza bildirilmiştir.Ancak şu anda Tarihi Taşköprü’nün memba kısmında oldukça yoğun bir şekilde plastikler, çöpler, çalı-çırpı ve ağaç kütüklerinden oluşan büyük bir adacık oluşmuştur.

Tarihi Taskopru Yilan Hikayesine Dondu 459739 51C076729C008Cd810500B9F8842Baf0

ATIKLAR HALK SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Daha da önemlisi bu atıkların içinde halk sağlığı için büyük tehlike oluşturan büyük bir İnek, domuz ve koyun ölüsü durmaktadır. Neden öldüğü bilinmeyen bu hayvanların suya atılması halk sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Bu suyla tarım yapılmaktadır. Hatta suya giren insanlarında olduğu görülmektedir. Yukarı havzadan gelen çöplerin ve atıkların aşağı havzaya gitmesinin önlenmesi için, Aydın ve Söke regülatörlerindeki yüzer bariyer sistemlerinin kıyıda değil, işlevsel hale getirilmesi gerekir. Buradaki çöpler ve atıkları temizlenmeli, hayvan ölüleri sudan alınarak açılan çukurlara gömülmelidir. Atıklar köprünün bir yanından alınıp, diğer tarafına kesinlikle atılmamalı, denize gitmesi önlenmelidir.

Tarihi Taskopru Yilan Hikayesine Dondu 459739 333A5E01B25165F8A4350906Ab0C395E

Söke’de Hıdırellez coşkusu yaşandı Söke’de Hıdırellez coşkusu yaşandı

TAŞKÖPRÜ’DE 5 YILLIK TEMİZLİK YAPILABİLME İZNİ VERİLMİŞTİ

SİT kapsamında olması nedeniyle Tarihi Taşköprü de temizlik yapılabilmesi için, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından genel bir yazıyla 5 yıl süreyle izin verildiği tüm kurumlara bildirilmiştir. “Tescilli yapının korunmasına esas olmak üzere köprüde inşai müdahale içermeyecek şekilde ilgili idarelerince İzmir Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü ve KUDEP denetiminde, bitki, çalı ve ağaç kütükleriyle çöplerin temizliğinin yapılabileceği, uygulamalar sırasında tescilli yapı ve çevresinde gerekli can ve malsağlayıcı güvenlik önlemlerinin alınmasını, uygulama sonuçlarına ilişkin teknik bir rapor ve fotoğraflamaların KVKK’na iletilmesine ve 5 yıl süreyle temizlik çalışmalarının ilgili idareler ve KUDEP denetiminde yapılabileceği kurul tarafından karar alındığı ve Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürlüğü, DSİ Aydın 21. Bölge Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Başkanlığı’na iletildiği bildirildi.”

Tarihi Taskopru Yilan Hikayesine Dondu 459739 A24B4C43Fcac8910Aa2C558B55Ebea51

BU NOKTADA İŞBİRLİĞİ YAPILMASI GEREKİYOR

Tarihi Taşköprü’deki çevre sorunlarına tüm kurumlar tarafından acil müdahale edilmesi gerekir. Sorunların çözümü tek bir kurumun üstüne bırakılmamalıdır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Aydın Büyük Şehir Belediye Başkanlığı, uygun görüldüğü takdirde bir STK’dan oluşan bir komisyon kurularak, soruna çözüm bulunması ve devamlılığının engellenmesi ve takip edilmesi için iş birliği yapılmalıdır.
Bu konuda önerilerimizi Aydın Valiliği’ne bildirdik.
 

Kaynak: AYLİN ESER